I Hirtshals gør skipper og fartøjsejer Jan Woller sin kutter HG 236 Milton klar til tobisfiskeriet. Den gule kutter har været en tur hos Vestværftet, hvor den har fået det, som Woller kalder “forårswellness”. Her er alt blevet kigget efter i sømmene og gjort klar til årets jagt på de små olieholdige fisk. Licensen til rationsfiskeriet er også i hus. Nu mangler der bare meldinger om gode fangster fra de kolleger, som er på havet.
– Vi lytter da til, om de andre går i gang, men ellers tager vi et par påskedage hjemme, inden vi tager ud. Det kan også ske, at vi tager ud midt i påsken og lige tester grejerne. Når grejet har været pakket væk, kan der nemlig godt opstå lidt fumleri de første par ture. Derfor er det godt lige at få det testet af, inden det bliver alvor, lyder det fra Jan Woller, som fortsætter:
– Dem, der får de bedste resultater, er dem, der er med fra starten af tobissæsonen. De får nemlig rettet deres grejer til, når der med stor sandsynlighed endnu ikke er optimalt med fisk. På den måde er de klar, når tobisen for alvor dukker op.
Woller er en erfaren tobisfisker, og det skinner også hurtigt igennem, når han begynder at tale om havtemperaturer og optimale forhold:
– Jeg skønner, at havtemperaturen er god i forhold til den tid, vi er på foråret. Mange gange vil vi gerne have, at havtemperaturen er oppe på otte grader. Det plejer normalt at tage nogle af de første uger af sæsonen, før den når derop, men den er der allerede nu.
– Men har det egentlig noget at sige i sidste ende, om havtemperaturen er under eller over otte grader? Det er ikke til at sige, men man er bare nødt til at have nogle idéer og noget at forholde sig til. Når man fisker efter tobis, er der lidt mere jagtinstinkt i det end ved f.eks. hummerfiskeriet. Her skal man bruge instrumenterne og være opmærksom – man skal finde fiskene først, fortæller en spændt Jan Woller, der er mere end klar til at skyde årets tobissæson i gang fra HG 236 Milton.