Udskydelse af Brexit-afstemning skaber uro

Men Danmarks Fiskeriforening håber på en aftale

Aftalen mellem EU og Storbritannien, der blev indgået i november, er endt i et kaotisk kæresteforhold med de britiske parlamentsmedlemmer. En del af aftalen er ok, men selve aftalen om Nordirlands såkaldte ”backstop” afvises af flere, og derfor frygtede den britiske premierminister Theresa May at en afstemningen om skilsmisseaftalen i det britiske parlament ville ende med et nej, hvis det skulle ske i morgen.

Det betyder med andre ord, at mens EU har forhandlet en aftale på plads som alle synes enige om, så er usikkerheden i Storbritannien stadig stor. Og frygten for at det bliver et Brexit uden en aftale, hvor Storbritannien går ud af EU den 29. marts 2019 i en hård Brexit, vokser nu. For formår Theresa May at få skabt et flertal på de dage, hun nu udskyder aftalen med.

Ifølge den britiske avis The Guardian kan Theresa May vælge at foretage en afstemning i næste uge eller også vælger hun at udskyde den til januar 2019. Den ultimative deadline for aftalen er ifølge avisen den 21. januar 2019. For der skal også bruges tid til at få aftalen på plads.

Dermed er usikkerheden for fiskeriet vokset igen. For en hård Brexit vil få store konsekvenser for dansk fiskeri. Således fanges 40 procent af fisken, fanget af danske fartøjer i britisk farvand, og de fisk skaber30 procent af værdien i dansk fiskeri. Så det er ret afgørende dage for de danske fiskere.

Baggrunden for Theresa Mays skridt er, at de Konservative ikke har et flertal i Underhuset, og mange parlamentsmedlemmer – også i hendes eget parti – har allerede udtrykt, at de vil stemme imod aftalen. Derfor drager Theresa May retur til Bruxelles for at få genåbnet forhandlinger om Nordirland.

Sidst i denne uge mødes de europæiske stats- og regeringschefer i Bruxelles, men flere har været fremme og sige, at det ikke er muligt at forhandle påny. Dermed står fronterne skarpt overfor hinanden.

Dagen i dag bibragte også en klaring af situationen omkring en genidntræden i EU. For EU-domstolen bekræftede i dag, at Storbritannien uden problemer kan stoppe brexit, vende tilbage i EU, hvis blot det sker inden den 29. marts 2019.

Stort fremmøde til generalforsamlingen i Bønnerup Fiskeriforening

Det var en generalforsamling udover det sædvanlige i Bønnerup Fiskeriforening i lørdags, da det ikke kun var formanden, som endte med at forlade foreningen...

Stort fremmøde til generalforsamlingen i Bønnerup Fiskeriforening

Det var en generalforsamling udover det sædvanlige i Bønnerup Fiskeriforening i lørdags, da det ikke...