Ny forskning: Prognoser kan hjælpe fiskeindustrien

DTU-forsker udvikler kortsigtede prognoser for livet i havet, som kan hjælpe fiskeriet med at tilpasse sig klimaforandringerne
af Claus Kirkegaard
29 aug 2019

Seniorforsker Mark Payne på DTU Aqua er en af de få forskere i Europa, som arbejder med prognoser for, hvordan livet i havet vil udvikle sig inden for en 10-årig periode. Han forudser, at sådanne relativt kortsigtede forudsigelser vil blive et værdifuldt værktøj for politikere, myndigheder og erhvervsliv, når f.eks. fiskeriet skal tilpasse sig klimaforandringerne.

Havøkologiske forudsigelser 10 år frem i tiden er ikke en realitet endnu, men det er tæt på, fortæller Mark Payne.

"Vi har succes med kortere forudsigelser, men der mangler enkelte brikker og måske også en accept i det videnskabelige samfund af, at det faktisk kan lade sig gøre at lave forudsigelser om biologiske forhold i havet 10 år frem. Men jeg er ret sikker på, at det vil lykkes for os her i Europa, bl.a. fordi Golfstrømmen gør, at det nordlige Atlanterhav er lettere at lave forudsigelser for end f.eks. Stillehavet," siger han ifølge DTU Aquas hjemmeside.

Hjælper fiskeindustrien

Mark Payne har også et samarbejde med den danske fiskeindustrien om at udvikle en prognose for den kommende tobissæson. Tobis er en økonomisk meget vigtigt fisk for fiskeindustrien i Danmark, men der kan være store udsving i bestandens størrelse fra år til år, og det er et problem for fiskefabrikkernes planlægning. 

"Vi har udviklet en model, som inddrager vandtemperaturen og størrelsen på sidste års tobisårgang. Den har vist sig at være god til at forudsige seks måneder i forvejen, om den nye generation af tobis bliver lille, mellem eller stor. Vi har samarbejdet med industrien om det i én sæson og skal lave en ny forudsigelse her til efteråret," siger Mark Payne.  

Læs mere om:

Flere Nyheder