EU-Norge: Historisk ringe aftale

Aftalen mellem EU og Norge vækker bekymring, og der er kritik af, at man ikke har hørt på erhvervets input
af Claus Kirkegaard
16 dec 2019

En aftale omkring fiskerimulighederne i Nordsøen og Skagerrak blev indgået fredag aften mellem EU og Norge i Bruxelles. Aftalen, som har stor betydning for dansk fiskeri i nord- og vestjyske fiskerihavne, bliver stærkt kritiseret fra dansk side.

- Det er fuldstændig uforståeligt, hvordan man kan komme frem til, at torskekvoten i Nordsøen skal ned med 50 procent. Det er som om, EU-Kommissionen ikke forstår sammenhængen i det hele, siger formanden for Hanstholm Fiskeriforening, Jan N. Hansen.

Han forstår heller ikke, at der ikke er blevet lyttet til erhvervets input.

- Fiskerierhvervet i Danmark, Norge, England og Skotland er kommet med forslag til, hvordan man kan komme frem til en anden måde at udarbejde en genopretningsplan for torsken i Nordsøen. Her er der foreslået en reduktion på 20 procent samtidig med, at man arbejder med en længere tidshorisont og så beskytte ungfisk og gydeområder. Men det er som om, de slet ikke har lyttet til erhvervet. Det er virkelig bekymrende, siger Jan N. Hansen.

Historisk ringe

Der er klar tale fra formanden for Thyborøn Havn Fiskeriforening, når han skal sætte ord på den aftale, der blev indgået fredag.

- Det er et historisk ringe forhandlingsresultat. Jeg vil sige, at ambitionerne for både ICES og EU-Kommissionen er løbet helt af sporet. Der er ingen mening med det, der foregår. Det er som vinden blæser, siger Kurt S. Madsen og fortsætter:

 - Fiskerierhvervet har tabt på alle parametre på det her. Alt hvad vi har arbejdet på i månedsvis - både i Norge, Danmark, Skotland, Sverige, England og Holland - er bare blevet overhørt som om, at vi slet ikke er der, siger han.

Ikke på sagligt grundlag

- Det er ganske uforståeligt - det værste resultat, vi har set, når man tænker på, hvordan fiskerisituationen er. Det hænger ikke sammen - rådgivningen, kvoterne og de virkelige forhold, som fiskerne ser, når de er på havet, lyder det fra Jesper Juul Larsen, formand for Sydvestjysk Fiskeriforening.

For fiskerne rammer det hårdt, når der bliver truffet beslutninger, der ikke er sagligt velfunderede. 

- Fiskere føler, at det eneste det handler om, er begrænsning og mistro over for fiskerne. Alt hvad man kan lave af dårligdomme over for fiskerne er politisk korrekt. For det bygger i hvert fald ikke på et sagligt grundlag, de beslutninger der bliver taget, siger Jesper Juul Larsen.

Læs mere om:

Flere Nyheder