Finanslov: Ingen fisk, men grønt fokus

Desværre er der ikke afsat penge direkte til fiskeriet. Men måske Danmarks Grønne Fremtidsfond kan styrke fiskeriet?

Næste års finanslov er på plads. En aftale, som dansk fiskeri hilser velkommen, om end den ikke lugter ret meget af fisk. Aftalen indeholder intet direkte målrettet dansk fiskeri, fiskerisektoren eller det Det Blå Danmark for den sags skyld.

– Vi kunne selvfølgelig godt tænke os, at der var afsat penge til dansk fiskeri og fiskeindustri, og at der var mere fokus på hele den maritime sektor, men linjerne er mere overordnede – vi bider dog mærke i den nye fond, som kan få betydning for erhvervet, siger direktør Kenn Skau Fischer, Danmarks Fiskeriforening.

Regeringen og støttepartierne vil oprette Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 milliarder kroner, som skal investere i grønne og bæredygtige projekter og skabe grønne arbejdspladser. Der er et stort fokus på klima, miljø og natur – hvilket også er vigtigt for dansk fiskeri.

– Vi ser ikke dansk fiskeri som en del af problemet, men som en del af løsningen på at brødføde verdens voksende befolkning og ønsket om bæredygtige fødevarer. Fisk er om noget en klimavenlig spise og har et lavt CO2-aftryk i forhold til andre proteinkilder. Størstedelen af dansk fiskeri er bæredygtighedscertificeret med MSC-mærket, fortæller Kenn Skau Fischer og understreger, at Danmarks Fiskeriforening har fokus på de grønne løsninger; for eksempel tager fiskerne affald med i land og bidrager til udviklingen af selektive redskaber.

Danmarks Fiskeriforening deltager også i Klimapartnerskabet for Det Blå Danmark. Et vigtigt samarbejde, som de forventer kan bidrage til at finde bæredygtige løsninger, der kan medvirke til, at Det Blå Danmark udvikler sin unikke og internationale styrkeposition på det maritime område i en klimavenlig retning.

Danmarks Fiskeriforening ser frem til, at planerne omkring fonden bliver lagt frem i det nye år – og er som altid klar til at bidrage.

Læs hele aftalen om finansloven her