Det vrimler med sortmundet kutling

Kystfiskere i den sydøstlige del af landet er plaget af sortmundet kutling, men måske kan fiskefars blive en redning
af Claus Kirkegaard
20 mar 2019

I en del år efterhånden har kystfiskerne i det sydøstlige Danmark været plaget af sortmundet kutling, som kommer i store mængder og fylder deres garn og ruser, så der ikke er plads til andet.

Og det er ikke blevet bedre. Fiskernes redskaber er fyldt med sortmundet kutling.

- Det kører lidt op og ned med hensyn til antal. Vi ser dem ikke om vinteren, men når vandet bliver 7-8 grader varmt, kommer de, og de går i vores redskaber lige med det samme, lyder det fra Cextin Jørgensen fra Guldborgsund.

 

Fiskefars

Projekt Sortmund har haft til formål at gøre sortmundet kutling til en økonomisk gevinst for fiskerne - i stedet for som i dag, hvor den er en plage.

Det seneste tiltag er et forsøg med at lave fisken om til fiskefars på sildefabrikken i Gilleleje. Og det er der kommet en god fiskefars ud af.

- Det er en rigtig god kvalitet fiskefars, som smager rigtig godt. Og vi vil gerne fiske efter sortmundet kutling, hvis prisen er rigtig for os, siger Cextin Jørgensen, som dog mener, at der bør findes en anden løsning, end at sende fisken til Gilleleje, hvis det bliver aktuelt.

- Det er lidt tosset at lægge produktionen helt oppe i Gilleleje, når råvaren er hernede sydpå. Det vil betyde, at vi skal have transporteret fisken derop, og det er ikke billigt. Hvordan det skal lade sig gøre at producere fiskefarsen her i området, ved jeg ikke, men det må vi kigge på, når det kommer så vidt, siger han.

Det er en ren og god fiskefars, man får ud af sortmundet kutling. Forsøgene har givet omkring 35 procent fiskefars ud af fisken, hvilket er et godt resultat. Foto: Jens Møller

Flere Nyheder