Ny ”Camilla” skal jagte sorte hummere

Med sit spritnye fartøj kaster fiskeskipper Kim Johansen sig ud i et sort hummer-eventyr

Det er lidt af et sats, men Kim Johansen har modet. Med sit nybyggede fartøj vil han fiske efter sorte hummere med tejner. En helt ny form for fiskeri, som den erfarne fiskeskipper fra Nors vil prøve kræfter med.

– Det er da et sats – det må jeg indrømme, siger Kim Johansen:

– Men jeg har prøvet så mange forskellige fiskerier over mange år, at jeg har lært, at alt kræver lærepenge, og at turde prøve noget nyt.

Så det gør skipperen. Han har investeret i en nybygning af et kombineret trawler- og tejne-fartøj. En ny L 47 Camilla, der bliver 16,99 meter lang, og lige nu er ved at blive gjort færdig til fiskeri.

Frit fiskeri

I Danmark er der ingen erfaringer med at fiske efter sorthummer i stor skala. Kim Johansen bliver dermed en af de første, der prøver sig med fiskeriet, som han ser fine muligheder i.

– Det er en ukvoteret art – derfor er der frit fiskeri, forklarer fiskeren, som bl.a. har hentet inspiration til Skipper Expo i Bournemouth, hvor de var gode erfaring med tejner. På messen købte Kim Johansen også spil og lønningsrulle.

Også på YouTube har han hentet viden. I videoer har set, at selv små både har 5-6 mand ombord. Så der må da være en indtægt på fiskeriet, konkluder Kim Johansen.

Fartøjet skal derfor kunne rumme masser af hummer. Op til 300 tejner skal kunne håndteres, og lasten kan fyldes med kold vand, så hummerne kommer levende i land.

 

Stadig tobis og Camilla

Og skulle hummerne glippe, så kan nybygningen meget mere.

Fartøjet er nemlig helt specielt designet. Det er bygget som et flex-skib, hvor man kan skifte dæksgrejet ud alt efter, hvilket fiskeri man skal benytte.

– Jeg er jo gammel tobisfisker. Derfor vil jeg også trawle efter tobis i foråret, siger Kim Johansen, som netop også fiskede tobis med sit gamle fartøj. Det hed selvfølgelig også Camilla.

Det nye fleksible design på navnesøsteren har fiskeren hentet inspiration til fra den pelagiske trawler Ruth, hvor der er masser af innovative løsninger. Den nye L 47 Camilla vil kunne rumme ca. 80 tons industrifisk.

 

Pensionen venter

Det er tre år siden, at Kim Johansen, solgte sit gamle fartøj med kvoter.

Det er pengene herfra, som han har valgt at geninvestere i det nye fartøj. Selvom han egentlig sagtens kunne være gået på pension, så har han valgt eventyret.

Og det varer forhåbentlig ikke længe før han er på fiskeri.

L 47 Camilla forventes klar til at tage på havet i april, når tobis-sæsonen begynder.

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...