En fremtid på havet kræver kompetencer og viden

Rasmus Mølbak Filtenborg der fik blåt bevis sidste år, er blevet fiskeskipper af 3. grad
af Helle Kristensen
29 nov 2019

Hvert år sender fiskeriskolen i Thyborøn et nyt hold håbefulde fiskere på havet med det blå bevis i hånden. Men hvor lander de efterfølgende? Rasmus Mølbak Filtenborg er blevet skipper. 

Tilfældigheder bragte Rasmus Mølbak Filtenborg ind i fiskeriet. Egentlig var han i gang med at tage en HF, men endte med at blive skoletræt, og da han havde et par kammerater, der fiskede og var glade for det, besluttede han at prøve kræfter med et arbejdsliv på vandet. En beslutning han ikke siden har fortrudt. Faktisk er han så glad for livet på vandet, at han efterfølgende også har taget skipperbeviset.  Han kan nu kalde sig fiskeskipper af 3. Grad.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg også vil arbejde i fiskeri om 20 år. Derfor er det enormt vigtigt for mig at dygtiggøre mig inden for mit fag, og sikre, at jeg er rustet til de opgaver fremtiden bringer. Udviklingen i fiskeriet betyder, at vi sejler i større og større både, og skal ud på dybere og dybere vand for at sikre en god fangst, og derfor betyder det enormt meget for mig at vide, at jeg har de rette kompetencer til dette, fortæller Rasmus Mølbak Filtenborg.

Rasmus forklarer, at mens den viden, han tilegnede sig på Fiskeriskolen, var ligeligt fordelt mellem praktisk viden og teoretisk viden, så har forløbet på Skipperskolen, primært været fokuseret på det teoretiske. Men det har ikke gjort ham skoletræt. Tværtimod.

- Hvis jeg en dag skal stå i spidsen for en besætning, og også turde tage det ansvar, der følger med, så er det nødvendigt, at jeg har de rette kompetencer og viden, som det kræver. At tage skipperuddannelsen er medvirkende til, at jeg kan udvikle mig i mit fag. Vores fag er måske nok præget af en lidt konservativ holdning, men uanset hvor gammel, og hvor vidende du er, så kan du altid lære mere. Jeg tror, at det er vigtigt, at vi som den nye generation af fiskere, formår at tilpasse os til de udfordringer, vi møder i vores fag, hvis fiskeriet skal sikres fremadrettet, siger den nyuddannede skipper.

Modsat mange andre unge fiskere, så står drømmen om eget skib ikke øverst på Rasmus Mølbak Filtenborgs ønskeliste:
-At blive skipper på eget dæk er ikke noget, jeg går og drømmer om. I hvertfald ikke lige nu. Jeg elsker arbejdet som fisker, og den frihed der følger med, og jeg kan slet ikke se mig selv lave noget andet.

Rasmus Mølbak Filtenborg sejler som en fast del af besætningen på Ocean Laura.

Læs mere om:

Flere Nyheder