Brexit: Håber det bedste og frygter det værste

Der er bange anelser i dansk fiskeri forud for Brexit, men fiskerne længes også efter en afklaring efter 3 år

Kenn Skau Fischer, Adm. direktør for Danmarks Fiskeriforening. Arkivfoto

Brexit nærmer sig med hastige skridt, og allerede om 14 dage kan det være slut med at fiske i britisk farvand for de omkring 70 danske fartøjer, der fortrinsvis fisker her.

Et hårdt Brexit vil få konsekvenser hele vejen rundt i dansk fiskeri.

– Vi håber det bedste og frygter det værste. Vi frygter, at Boris Johnson vil ud hurtigst muligt uden aftale. Og at de britiske farvande bliver fuldstændig lukket. Det vil få både jobmæssige og økonomiske konsekvenser, siger underdirektør i Danmarks Fiskeriforening, Kenn Skau Fischer til Fyns Amts Avis.

Han fortæller videre, at man i Danmark regner med, at Storbritannien vil kræve større fiskekvoter for at give adgang til britisk farvand. 

– Det vil være rigtig svært for britiske forhandlere at komme tilbage med en aftale, hvor det hele bare fortsætter som hidtil på fiskeriområdet, siger Kenn Skau Fischer.

Så der er altså nok at bekymre sig om for de danske fiskere her godt 14 dage før, skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien måske træder i kraft.

– Vi vil gerne videre nu. Fiskerne vil bare gerne have en afklaring. Men der er nærmest umuligt at vide, hvilken vej det kommer til at gå, for forhandlingerne foregår jo nede i Bruxelles, og der kommer ikke meget ud, lyder det fra Kenn Skau Fischer.

I mange år har EU og Norge forhandlet kvoter for Nordsøen, og fremover bliver det så til trepartsforhandlinger i stedet.

– Som det er nu, er EU storebror. Men fremover bliver EU lillebror til Norge og Storbritannien. Man kan risikere, at Norge og Storbritannien kører EU over, når det handler om kvotefastsættelse i de kommende år. Briterne har ikke lagt skjul på, at de vil have større kvoter. Men jeg tror nu alligevel, at alle tre parter har viljen til at lad en aftale om fremtidigt samarbejde, siger Kenn Skau Fischer.