Brexit udskudt – og nyvalg på vej?

Efter EU accepterede at udsætte Brexit, forsøger Boris Johnson at få udskrevet valg

Briterne skulle egentlig være på vej ud af EU i disse dage. Men nej. Brexit er udskudt, og nu er et valg også på vej. Det står klart efter de seneste dages tumult. 

 

Udskudt til 31. januar

Først og fremmest er Brexit rykket. Storbritannien bad om udsættelse, og på Twitter bekræfter formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, at EU-medlemslandene acceptere anmodning. Helt konkret vil den britiske regering rykke deres farvel til EU tre måneder, det vil sige fra den 31. oktober i år til den 31. januar 2020.

Der er dog tale om en fleksibel aftale, en såkaldt ”flextention”. Briterne vil kunne forlade det europæiske samarbejde inden deadline, hvis det britiske parlament får den skilsmisseaftale på plads, som Boris Johnson og EU har indgået. Briterne kan ikke bruge forlængelsen på at genforhandle skilsmisseaftalen.

 

Nyvalg?

Til gengæld vil Boris Johnson bruge perioden på et valg. Fire forsøg skulle dertil før Parlamentets Underhus sagde ja til et nyvalg. Valget skal være d. 12. december – det kræver dog, at også Overhuset nikker til valget. 

Johnson har længe udtrykt ønske om et nyt parlamentsvalg for at ændre balancen i parlamentet, så Brexit kan blive gennemført.

Hans modstandere mener, at premierministeren i længere tid har varmet op til et folket-mod-systemet parlamentsvalg med udgangspunkt i brexit.