Folk skal have skæl på næsen

Sommergæster blev inviteret bag kulisserne på Hanstholm Havn og helt tæt på fiskernes fangster til ”Fisken på Disken”
af Line Dalgaard Jensen
06 aug 2020
Hanstholm havn inviterede ind bag kulisserne. Foto: Jeppe Kirk

Foto: Jeppe Kirk

Hvordan ser en mørksej ud? Kan man tilberede fisk, så det ikke bliver tørt? Og hvad foregår der egentlig på Hanstholm Havn?
Sådan lød bare nogle af de spørgsmål, som fiskeglade danskere i august kunne få svar på til ”Fisken på Disken”. Et kreativt fiskeevent 5. og 6. august, hvor Hanstholm inviterede ind bag kulisserne på havnen.

- Hanstholm er jo Danmarks største konsumhavn, og det skal gæsterne opleve, siger Trine Krebs fra eventbureauet Frugtformidlingen, som har ansvaret for den praktiske del af arrangementet.

Fiskernes fangster blev forvandet til lækre og simple retter. Foto: Jeppe Kirk

Og som sagt, så gjort. Med en kæmpe udstilling af fisk – fra helleflynder over mørksej til blæksprutter – kunne gæsterne både røre og se, hvad Hanstholm-fiskerne hiver med i land. Havde man mod på det, kunne man købe fisk til at tage med hjem enten fileteret eller hele. Men man kunne også blive og tilberede fisken sammen med kokke og madkyndige.

- Ideen er, at gæsterne skal få skæl på næsen. Mange har ikke så stor erfaring med fisk, men ved at få lov til at se fiskene og snakke med de professionelle, så får vi det afmystificeret. Det er simpelthen gået så godt, og folk har været meget interesseret i fiskene og i at få en snak med fagpersonerne, siger Trine Krebs.

Bl.a. blev der tilberedt en masse spændende retter som skælbrosmen, der på et par splitsekunder blev skåret ud til sashimi og anrettet på fennikel.

- Det hele var meget simpelt, men smagte himmelsk. Det blev revet væk, siger Trine Krebs:
- Det er stadig en kæmpeoverraskelse for folk, at fisk kan laves så simpelt. Der er mange forskellige tilberedningsmetoder, og fisk kan sagtens være saftigt.

Bag om Fisken på Disken

"Fisken på Disken" udspringer af regeringens sommerpakke, hvor Food Organisation af Denmark fik til opgave at skabe 10 arrangementer med lokale fødevarer.

Frugtformidlingen fik et par af opgaverne og har sat projektet i søen med Thy Turistbureau.

Det er blevet til med bidrag fra Hanstholm Fiskeriforening, Hanstholm Havn, Hanstholm Fiskeauktion, Vilsund Blue, Thykassen, Centerforeningen, Hanstholm Knallertentusiaster og Thisted Bryghus, samt støttet af Danmarks Fiskeriforening.

Foto: Jeppe Kirk

Læs mere om:

Flere Nyheder