Danmark er gået i forhøjet Brexit-beredskab

Da der endnu ikke ligger en Brexit-aftale klar, har myndighederne forhøjet sit beredskab

De danske myndigheder er gået i forhøjet beredskab med udsigten til et no-deal Brexit.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde, hvor også fiskeriminister Rasmus Prehn deltog.

– Vi er tre minutter i klippekants-Brexit. Situation er dybt alvorlig. Vi står nu med en betydelig risiko for en no-deal situation om præcis tre uger, sagde udenrigsministeren:

– Selvom vi håber på en aftale, så er de danske myndigheder gået i forhøjet Brexit-beredskab. Det er det eneste ansvarlige at gøre over for de danskere og virksomheder, som bliver berørt her 31. december. Vi kan ikke afvente forhandlingsprocessen længere. Vi må forberede os på, at Brexit måske ikke ender med en aftale, men med et forhandlingssammenbrud. 

 

Tiltag, der skal beskytte fiskeriet

Det forhøjede akutte beredeskab betyder blandt andet, at koordination mellem de relevante myndigheder bliver styrket, og at regeringen lancerer en oplysningskampagne på de sociale medier. 

Som fisker kan man også finde informationer om Brexit på en særlig hjemmeside hos Fiskeristyrelsen

Fiskeriminister Rasmus Prehn forsikrede på pressemødet, at han har øje for fiskeriet. De danske fiskere henter op mod 40 procent af deres fangster i britisk farvand, så hvordan Brexit-forhandlingerne lander er alt afgørende. 

– På fiskeriområdet er der stadig store uklarheder om, hvordan det fremtidige samarbejde kommer til at blive. Derfor har vi valgt at helgardere os og forberedt os på alle tænkelige scenarier. Brexits endelige og fulde effekt afhænger helt og holdent af, hvordan den endelige fiskeriaftale bliver udformet. Og fordi vi ikke ved det endnu, forbereder vi os på alle mulige nødvendige tiltag for at beskytte dansk fiskeri og bestemt også forarbejdningsindustri, følgeerhverv og lokalsamfund i de kystnære områder i Nord- og Vestjylland, sagde Rasmus Prehn. 

 

Akut beredskab

Myndighederne barsler desuden med yderligere faser, hvis ikke der snart kommer en aftale. 

– Fra den 28. december går vi i højeste beredskab, hvis der heller ikke er landet en aftale her, sagde Jeppe Kofod.

Han og de andre ministre – fødevare- og fiskeriminister Rasmus Prehn (S), skatteminister Morten Bødskov (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) – understregede, at trods forberedelser og selv hvis der kommer en aftale, så vil det blive bøvlet.