På ingen måde tale om ulovligt fiskeri

To bornholmske fiskere er frikendt. Fiskerne havde ikke frameldt sig rationsfiskeri, men det er der heller ikke krav om
af Line Dalgaard Jensen
28 feb 2020

Frifundet!

Så klare er rettens ord. De to fiskere fra Bornholm, som stod til en bødestraf på over en halv million, har intet gjort galt. De var ellers anklaget for at have fanget 15.337 kg jomfruhummere i Kattegat, selvom det kun var tilladt at fiske, medbringe og lande 4000 kg. jomfruhummer pr. kalendermåned.

- Det har været et fuldt lovligt fiskeri, og det er meget glædeligt, at retten nu med al tydelighed har frifundet fiskerne, siger fiskernes advokat Morten Rosendahl.

Sagen går tilbage til august 2018. Fiskerne fiskede på ration og efterfølgende lejede de kvoter, så de kunne fortsætte jomfruhummerfiskeriet. Da de stoppede rationsfiskeriet, afmeldte de sig ikke, og det er her problemet opstår. Anklagemyndigheden mener, at tilladelsen til rationsfiskeri skal frameldes, når rationen er opfisket, såfremt man lovligt vil fiske videre på fiskekvoteandele.

Men nu har retten afgjort, at det behøvede fiskerne ikke – retten finder ikke, at der i bekendtgørelsen eller andre steder er noget krav, om at tilladelse til rationsfiskeri skal frameldes, før der kan fiskes videre på fartøjsandelskvoter, når dette fiskeri er helt i tråd med reglerne. Framelding nævnes i paragraf 145, men det vedkommer ikke den konkrete sag.

Derfor er fiskerne nu frikendt, og dansk fiskeri er generelt blevet klogere, når det kommer til frameldinger. Flere fiskere har i 2018 haft lignende sager, og der altså er god grund til at få dem bragt op igen.

Flere Nyheder