Portræt: Jes Holm Sørensen takker af

FARVEL: I 26 år har Jes Holm Sørensen styret fiskeauktionens gang i Hanstholm med stor succes. Men nu er det slut.

Man kan vel nærmest betegne Hanstholm Fiskeauktion som livsnerven i Hanstholm Havn. En livsnerve der gennem de sidste 26 år primært er blevet næret af Jes Holm Sørensens store engagement og indsigt i sit fag.

Samarbejdspartnere og kollegaer beretter om en knivskarp forretningsmand, der gennem timelange budrunder formår at holde hovedet koldt. Til tider benhård og stædig, men altid med et oprigtigt ønske om at sikre fiskerne den bedste pris for deres varer.
– Jeg står ene mand på mål for fiskerens interesse, når vi går rundt i hallen. Jeg skal repræsentere fiskeren og hans vare og sikre, at han får den bedste betaling for hans produkt. Jeg kan ikke tillade mig at vise glæde over en god handel. Men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke føler den. Gennem årene har jeg udviklet hvad jeg vil kalde et indre smil. Jeg føler en oprigtig glæde, hver eneste gang det lykkedes mig at skaffe en god pris til fiskeren for hans vare, siger auktionarius.

Men som han sidder der bag sit bord på hans kontor, er førstehåndsindtrykket af Jes Holm Sørensen langt fra noget der kan betegnes som benhårdt. Han er en behagelig, ydmyg og en meget sympatisk mand. Om end han virker en smule genert. 

 

I faderen fodspor

Jes Holm Sørensen overtog i 1993 Hanstholm Fiskeriauktion efter sin far. Egentlig var det ikke planen, at han skulle træde i faderens fodspor, men efter at have hjulpet sin far i nogle måneder, endte han med at hænge fast i auktionshuset og i Hanstholm. I årene inden havde han sejlet hele verden rundt med Mærsk og også været på skoleskibet Danmark. Men auktionen endte med at blive hans livsværk og passion.

– Da jeg overtog fiskeriauktionen efter min far, var der tilbagegang over hele linjen i fiskeriet.

Vi var i en udvikling, hvor flere og flere fiskere solgte deres fangst uden om auktionshuset.
I 93’ omsatte fiskeauktionen for ca. 300 mio. kr., og mit mål var som minimum at holde denne omsætning, og også øge den, siger Jes Holm Sørensen.

Et mål han til fulde har indfriet. I dag omsættes der for mere end 700 mio. kr. hos Hanstholm Fiskeauktion. Den positive udvikling skyldes primært, at Jes Holm Sørensen altid har formået at sætte sig ind i fiskernes tankegang, og har synliggjort for dem, at han som auktionsmester vægter deres interesser højest.

 

Fiskerne skal vælge Hanstholm

Men at skaffe fiskerne en god pris for deres fisk kan ikke alene bære æren for, at Hanstholm fiskeauktion i dag er Danmarks største. Det har krævet hårdt arbejde og en forståelse for, at der også skal tænkes i service, når man handler med fisk.

Han understreger, at fiskeauktionens succes også skyldes, de mange dedikerede virksomheder, der driver forretning i Hanstholm. De bidrager til et helt unik setup, hvor service altid vægtes.  

Auktionarius’ tanke har altid været, at hvis fiskerne stod og skulle træffe et valg, om hvorvidt de ville sejle til Hanstholm eller til en anden havn, hvor de ville opnå nogenlunde samme pris for fisken, så skulle Hanstholm være det naturlige valg for dem.

– Jeg er virkelig stolt af den havn, vi har opbygget her i Hanstholm, og den position, vi har opnået gennem årene. Jeg kan ærligt sige, at jeg har glædet mig hver eneste dag, jeg har skullet afsted på havnen. Men tiden er også til at jeg træder tilbage nu, konstaterer Jes Holm Sørensen.

 

 

Nye oplevelser venter

I rigtigt mange år har det meste af Jes Holm Sørensens tilværelse været centreret omkring arbejdet på fiskeauktionen. Han og familien har aldrig taget lange rejser over Atlanten. For Jes har altid prioriteret, at han skulle kunne komme til Hanstholm indenfor et døgn:

– Jeg har aldrig følt, at jeg er gået glip af noget. Mit arbejde har været hele mit liv, og det har givet mig så mange positive oplevelser og relationer, som jeg ikke har villet være foruden. Men jeg glæder mig også til alle de nye oplevelser, der venter forude.

Første oplevelse er en 3 måneder lang rejse til Australien med hans kone i januar 2020.

– Min kone har boet i Australien i nogle år, da hun var teenager, og vi har besluttet at rejse derned i januar og opleve landet og kulturen sammen. Jeg tror, at denne rejse vil fungere rigtigt fint for mig som en form for tilvænning til mit nye liv. Ja, man kan måske ligefrem fristes til at kalde den en afvænnningsperiode, siger Jes Holm Sørensen.

 

Byder generationsskiftet velkomment

Der er en tid til alt. En tid til at arbejde og en tid til at opleve. En tid til at udleve ambitioner og en tid til at overdrage roret og lade den yngre generation komme til. Og for Jes, der selv overtog fiskeauktionen efter hans far, er overdragelsen af auktionshuset også en naturlig afslutning på et godt arbejdsliv.

– Jeg glæder mig over at en ny generation kan komme til med ideer og tiltag, der kan fortsætte den gode udvikling for havnen. Jeg er helt sikker på, at Jesper Kongsted er den helt rigtige mand til at overtage opgaven, og jeg glæder mig til at følge den forretningsudvikling, der helt naturligt kommer som følge af et generationsskifte. Jeg har gjort tingene på min måde. Nu skal Jesper have plads til at gøre tingene på sin måde, siger Jes Holm Sørensen:

– Jeg ved, at Jesper vil få en kæmpe opbakning og støtte fra havnen, så jeg har fuld tillid til at det nok skal gå rigtigt godt, og at Hanstholm Fiskeauktion fortsat vil bevare sin førende position. 

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes