Vestkysten spurgte til kamera – men ikke for at krænke

Yderst beklageligt, hvis fiskerne føler sig intimideret, lyder det fra styrelsen, efter Vestkysten spurgte til fiskeres planer om kamera-møde

”Vestkysten” foretager kontrol – og derfor var det også en noget overrasket fisker, der i sidste uge indirekte blev spurgt ind til kamera og sine planer for deltagelse i Danmarks Fiskeriforenings medlemsmøde nu på fredag. Bl.a. skipper på FN 261 Stjerne fortalte til FiskerForum om sin mening om opkaldet:

– Spild af offentlige midler og utidig indblanding i noget, der overhovedet ikke vedkommer dem!

En reaktion, som Fiskeristyrelsen nu forholder sig til. I et svar til FiskerForum bekræfter direktør i Fiskeristyrelsen, Nanna Møller, at Vestkysten i to tilfælde har indgået en dialog med fiskefartøjer om kamera og det kommende medlemsmøde, men ikke for at snage:

– Denne dialog er sket ud fra et ønske om at have forståelse for de forhold, der lige nu optager erhvervet og de enkelte fiskere. En sådan dialog indgår naturligvis ikke som en del af den administrative kontrolforretning, og det er yderst beklageligt, hvis de berørte fiskere har følt sig intimideret eller krænket af de konkrete samtaler.

I de konkrete tilfælde blev der også spurgt til bl.a. fangst o/b, redskabstype og priser. Ifølge Nanna Møller førte disse emner til videre samtale om emner, der ikke specifikt handlede om kontrolforretningen, herunder kvoter, fangster, udenlandske fiskere, vejret, deltagelse i DFPO-mødet samt kameraer:  

– Den del af kontrolsamtalen, der vedrørte kameraer og DFPOs medlemsmøde den 31/1, indgår naturligvis ikke som en del af den administrative kontrol og er yderst beklagelig.

På baggrund af episoden har Fiskeristyrelsens Regionale Fiskerikontrol taget de fornødne forholdsregler for at sikre sig mod lignende episoder fremadrettet.