Mindeord: En ihærdig Hanstholm-skipper er gået fra borde

Gunnar Vendelbo er ikke længere i blandt os
10 jun 2020

På vegne af Hanstholm Fiskeriforening, Jan N. Hansen, formand

28. januar 1937 – 8. juni 2020 

Kystfiskeri, industritrawler og konsumfisker – Gunnar Vendelbo har alle dage været en af Hanstholms ihærdige fiskere med øje for fiskeriet udvikling. Nu er han desværre ikke længere iblandt os. Fiskerskipperen gik bort 8. juni 2020 efter 83 år dedikeret til fiskeriet.

Som barn og barnebarn af fiskere stod planen klar tidligt for Gunnar Vendelbo. Da han var 15 år, kom han med sin far ud at fiske fra Lildstand, hvor han voksede op. Det var før ophalingsspil, så Gunnar Vendelbo lærte at hale både på den hårde måde; med håndsving. Men det kommer til Lildstrand i løbet af 50’erne, hvor Gunnar Vendelbo som en af de første også anskaffer sig et ekkolod. 

Men den unge fisker vil mere, og familien flytter derfor til Hirtshals. Her får Gunnar Vendelbo hyre på en 95 tons stålbåd, der fisker industrifisk. Efter otte måneder har han sparet op, så han kan købe sin egen 20 tons trækutter til konsumfiskeri. 

I efteråret 1967 vender Gunnar Vendelbo tilbage til Thy. Han slår sig ned i Hanstholm, hvor havnen er under kraftig ombygning. I 1970 skifter han den lille båd ud med en 66 tons brugt trækutter, og senere hen en moderne ståltrawler, der med sine 162 tons og 900 HK har langt større aktionsradius og kapacitet. Den får navnet Susan Vendelbo efter hans datter. I 1980 bliver Susan Vendelbo skiftet ud med en større version, der så nogle år efter bliver erstattet af Kirstine Vendelbo. Kirstine Vendelbo er i begyndelsen af 1990’erne Hanstholms største trawler og kræver et mandskab på syv. Sønnen Walter er medejer, og han driver stadig fiskeri i dag. 

Gunnar Vendelbo udvikler hele tiden sit fiskeri. Gennem svære år, hvor erhvervet går fra at være frit til at blive reguleret, forstår han at tilpasse sit fiskeri og udnytter mulighederne i at lade sit fiskeri vokse. Det har været en lang rejse, hvor afstanden fra læreårene ved Lildstrand er næsten lige så store som afstanden til fiskepladserne i Nordatlanten.

En særlig sidste hilsen skal lyde fra Hanstholm Fiskeriforening og især formand Jan N. Hansen.  Gunnar Vendelbo var nemlig min første skipper og manden, som satte gang i min fiskerkarriere. Tilbage i 1978 tog jeg med Gunnar i skolepraktik. Gunnar tog mig under sin vinge, og efter en for sjov tur, fik jeg hyre med Susan Vendelbo i 1979.

Æret være Gunnars minde.

Læs mere om:

Flere Nyheder