En måned til Brexit-deadline

Og endnu engang er forhandlerne fra Storbritannien og EU samlet. Fiskeri er fortsat en uenighed

Efter en uge med videolink og elektroniske forhandlinger er EU’s chefforhandler, Michel Barnier, atter i London. 

Fredag rejste han til London for at mødes med de britiske forhandlere, så de forhåbentlig kan få landet en god Brexit-aftale. I ca. fire dage forventes det, at der skal forhandles – og det er nu, det gælder. Vi har sagt det igen og igen, men Brexit snerper til, og skal en aftale i hus, så er det reelt nu, at den skal falde. Der er en måned til deadline.

Det er altså oppe over; især for dansk fiskeri, der fortsat gerne vil i britisk farvand. Med kvoteforhandlinger i december er der brug for afklaring nu. 

 

Svært, men ikke umuligt

Men desværre så er det ikke bare sådan lige at få landet en aftale. 

Forud for den nye runde forhandlinger lød det således fra Michel Barnier på Twitter:

– Jeg orienterer medlemsstaterne og Europaparlamentet i dag. De samme væsentlige forskelle er der fortsat.

Og en af dem er fiskeri. Briterne vil ikke bare give EU-fiskerne adgang til britisk farvand, og de kræver fiskekvoter og årlige forhandlinger. Omvendt vil EU ikke bare give adgang til deres marked, og de mener, at en handelsaftale og en fiskeriaftale bør hænge sammen. 

 

Rygterne… 

Over de seneste uger har det svirret med rygter om mulige kompromiser og løsninger. Bl.a. at briterne har foreslået en overgangsperiode, hvor EU-fiskerne i nogle år fortsat kan fiske i britisk farvand med deres nuværende rettigheder, mens de selv bygger en flåde op. Men EU er skeptiske. For hvor længe skal perioden være? Hvad så derefter?

Til gengæld har flere udenlandske medier kunne fortælle, at Barnier ville tilbyde briterne mellem 15 og 18 procent af fiskene, der bliver fanget i britisk farvand af EU-flåden, mod, at EU’s fiksere fortsat har adgang til britisk farvand. Men disse rygter er på ingen måde bekræftet.

Forhåbentlig er der nyt inden længe. Fiskeri Tidende følger sagen.