Fiskeriordfører går ind i sag om vindmøllepark

Dansk Folkeparti vil spørge energiministeren, om placeringen af vindmøllepark ved Hesselø vil skabe problemer for erhvervsfiskeriet

Dansk Folkepartis fiskeriordfører og formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, René Christensen, går nu ind i sagen om den kommende havvindmøllepark ved Hesselø i Kattegat.

Han vil spørge energiminister Dan Jørgensen (S), om den kommende havvindmøllepark vil skabe udfordringer for fiskerne.

-Selvfølgelig giver det nogle udfordringer under byggeriet, men jeg synes, det er vigtigt at få afklaret, om det giver udfordringer, når man er færdig med byggeriet.

– Det vil jeg gerne spørge om. Også hvis fiskerne går og er utrygge, kan de være det i mange år, og jeg synes, det er vigtigt, at de får en afklaring – både hvis der er og ikke er en udfordring. Og hvis der er en udfordring, hvordan får man så klaret det, siger René Christensen ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Placeringen af havvindmølleparken har skabt bekymring blandt fiskerne i Gilleleje, da det er usikkert, om fiskerne vil kunne fortsætte med at trawle efter jomfruhummer i området. En bekendtgørelse siger nemlig, at der som udgangspunkt ikke må trawles mellem møllerne på grund af kablerne.

Medfører tab

Ifølge formanden for Gilleleje Fiskeriforening, Jan Nordahl, vil placeringen af parken medføre et tab på 30-40 procent af fiskeriet, da det er en af fiskernes bedste pladser.

Og auktionsmester Lasse Nordahl frygter for auktionens fremtid.

-Det er vigtigt at få afklaret, for når man har et erhverv – fiskeri eller alle mulige andre erhverv – og når det offentlige – kommune, region eller stat – og giver tilladelse til noget, er det meget vigtigt, at erhvervet og lokalbefolkningen omkring kender projektet godt og de konsekvenser, der er, siger René Christensen.

Ifølge Danmarks Fiskeriforening kan det godt lade sig gøre at anlægge havvindmølleparken således, at fiskerne stadig kan trawle jomfruhummer. .

-Det, der er vigtigt for os, er, at hvis man skal lave nogle områder, hvor man vil ændre på fiskeriet, skal man ikke gøre det, fordi man stiller nogle vindmøller op og på den måde ad bagvejen begynder at ændre noget. Så skal man gøre det ad fordøren og have en politisk diskussion om det. Vi kan ikke have, at vi fjerner nogle erhvervspladser for fiskeriet ad bagvejen. Derfor er det vigtigt at få svar på spørgsmålet.

– Hvis fiskerne har ret, mener jeg, at det er en langt større diskussion. Vi kan ikke bare fjerne muligheden for at fiske jomfruhummer i forhold til den grønne omstilling – så skal man i hvert fald gøre det med åbne øjne, siger René Christensen.