Vi frygter grundlæggende alle det samme

For højt fisketryk, bæredygtighed over styr mm. er nogle af de konsekvenser ved Brexit, som bekymrer fiskeskipper Verner Møller fra Hvide Sande

– Grundlæggende så tror jeg, at vi alle går og frygter det samme, for hvis ikke der landes en fornuftig aftale om Brexit, så kommer det til at ramme hele det danske fiskeri, lyder det bekymret fra Verner Møller, der er medejer af RI 468 Juli-Ane. Besætningen på Juli-Ane fisker op til 20 procent af kvoten i britisk farvand.

Den frygt, Verner Møller henviser til, er ikke alene, at de større fartøjer mister gode fiskepladser i britisk farvand, men også at koncentrationen af både på de resterende fiskepladser bliver for høj.

– Det farlige ved den her situation er fisketrykket. De både, der henter en stor del af deres omsætning i britisk farvand, de kan jo ikke klare sig økonomisk, hvis de pludselig kun kan fiske halvt så meget, så de bliver presset ind på fiskepladser, hvor de ikke tidligere har fisket. Det øger fisketrykket, og det kan i sidste ende resultere i, at fiskebestandene bliver påvirket negativt, lyder det fra Verner Møller.

Han frygter yderligere, at Storbritannien vil tilsidesætte principperne om bæredygtig fiskeriforvaltning, når de fremadrettet skal fastsætte deres kvoter.

– Englænderne tror, at de kan fange dobbelt så mange fisk – og det kan bekymre mig, at de tilsyneladende tror, at de bare kan sætte kvoterne op, fordi de ikke længere er en del af EU, lyder det fra Verner Møller, der håber, at EU vil holde hårdt på, at en handelsaftale kræver en aftale om fiskeriet.

Ellers kan England og Norge i princippet indgå aftaler om fiskeriet uden om EU, og det vil i høj grad efterlade de danske fiskere i en kattepine.

– De norske fiskere har stor interesse i, at deres adgang til britisk farvand bliver sikret, så det er klart, at frygten for at Norge og England laver en aftale uden om EU, spøger hos os, fortæller Verner Møller, der dog understreger, at han håber på det bedste:

– Lad os nu se, hvordan det går. Jeg vil da ikke håbe, at det går, som vi allesammen går og frygter, men når der er politik blandet ind i sagerne, så er det jo ikke altid, at det er fornuften, der råder!

 

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes

Eksperter anbefaler at afskaffe særligt fradrag for erhvervsfiskere

Ekspertgruppe anbefaler i en ny rapport, at fradrag ved påbegyndte havdage for erhvervsfiskere bør afskaffes