Forskere til DR: Seaspiracy-påstande er stærkt overdrevne

Netflix-dokumentar er fyldt med påstande om fiskeri, som der ikke er belæg for. Det er vurderingen fra danske eksperter

På Netflix hitter en dokumentar med navnet Seaspiracy lige nu. En dokumentar er måske så meget sagt, for filmen er lavet af to veganske aktivister, og det halter gevaldigt med dokumentationen af filmens mange påstande halter.

Sådan lyder kritikken fra en række danske eksperter til DR. 

Filmen rejer en hård kritik af fiskeindustrien og konkluderer, at vi derfor skal stoppe med at spise fisk – og den kritik og konklusion kan eksperterne bestemt ikke genkende.  

DR har set nærmere på en række af påstandene – læs mere her. 

Eller få et kort oprids nedenfor:

 

Hvis vi ikke har hajerne, bliver havet en sump

Det er ikke korrekt. Hajerne har en vigtig funktion i havets økosystem, men hvis de forsvinder, vil det ikke føre til en sump – og de forsvinder heller ikke. Faktisk går det bedre med bestanden af hajer. 

Kilde: Rune Kristiansen, havbiolog, Kattegatcentret

 

Bæredygtigt fiskeri findes ikke

Jo, det gør. Når vi har kvoter i Danmark og EU, er det netop for at sikre, at fiskeriet er bæredygtigt, og at bestandene ikke skrumper. Det er hele filosofien bag vores fiskeriforvaltning. Når man fisker, fjerner man nogle fisk, men så længe man ikke fjerner flere, end at bestanden kan reproducere sig selv, så er det bestemt bæredygtigt.

Kilde: Ken Haste Andersen, professor i havets ressourcer, DTU

 

MSC-mærket på dåsen er intet værd

Sludder og vrøvl. For at blive MSC-certificeret skal fiskerne gennem en lang og kompliceret certificeringsproces, hvor de skal bevise, at deres fiskeri er bæredygtigt. Her kigges der på fiskeriets påvirkning af naturen – inkl. bifangst, økosystemer mm. Certificeringen sker af en uvildig tredjepart, og der er tale om en non-profit-organisation.

Kilde: Ken Haste Andersen, professor i havets ressourcer, DTU

 

46 procent af skraldet i ‘The Great Pacific Garbage Patch’ er fiskenet

Nej – her blander dokumentaren forskellige data sammen. I det omtalte område er der tale om affald fra u-lande; ikke fiskenet. Der findes lokale problemer med fiskenet, men på globalt plan er fiskenet ikke den væsentligste kilde til forurening af havene. Det er almindeligt affald, derimod.

Kilde: Jes Vollertsen, professor og leder for forskningscentret MarinePlastic, Aalborg Universitet

 

Der er kun beskidte og usunde fisk

Fisk er ikke fyldt med kemikalier og tungmetaller, som filmen påstår. Tværtimod er fisk sunde, og befolkningsundersøgelser viser, at spiser du fisk, lever du længere. Dog skal man være varsom med rovfisk, fx store mængder tun. 

Kilde: Max Hansen, seniorforsker ved DTU

 

Havene vil stort set være tomme i 2048

Selvfølgelig ikke. Skrækscenariet stammer fra en artikel fra 2006, som sidenhen er blevet afvist af forfatteren selv. Nyere taler viser, at fiskebestandene vokser.

Kilde: Ken Haste Andersen, professor i havets ressourcer, DTU

 

Ingen snakker om, hvorfor fisk er afgørende for at holde korallerne i live

Filmen påstår, at pga. fiskeri er der for få fisk – og de er afgørende for koralrev, som derfor vil dø. Men den holder ikke. Hvis fiskene forsvinder, vil der stadig være snegle og krebsdyr, som kan hjælpe korallerne. Derudover så er vandkvaliteten og temperaturen afgørende for korallerne – ikke fisk og fiskeri.

Kilde: Lars Skou Olsen, ansvarlig for dyr og anlæg på Den Blå Planet

 

Overfisker man rovfiskene, genner de ingen stimer op til overfladen, og fuglene sulter

Igen er filmen forkert på den. Der er ingen evidens for, at det skulle være et problem for fuglene. Tværtimod er årsagen til, at havfugle-arter har det svært, at de tager maddingen til fisken, og at mennesker har taget katte, rotter og mus med til de øer, hvor fuglene yngler.

Kilde: Morten Frederiksen, seniorforsker, Aarhus Universitet

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene er forsvundet i de indre farvande

Formand for Grenaa Fiskeriforening: – Hvad er grunden til, at der ikke er fisk i de indre farvande?

I Grenaa Fiskeriforening mener formanden ikke, at man kan give trawlfiskerne skylden for at fiskene...