Ministerrådsmøde: Fiskeriaftaler forhandles 22. og 23. marts

Når EUs ministre mødes i disse dage, er det bl.a. for at vedtage kvoter for 2021; også midlertidige

Mandag mødes de europæiske fødevare- og fiskeriministre i Bruxelles.

Og her er der kvoter på programmet. I sidste uge meddelte EU-Kommissionen, at aftaler var på plads mellem EU, UK og Norge samt EU og Norge. De kvoter skal endeligt vedtages af rådet. Men derefter mangler så stadig en endelig aftale mellem EU og Storbritannien.

Da Brexit kom på plads før jul, blev der vedtaget midlertidige kvoter, men de udløber, når marts er omme. Håbet var, at rådet skulle præsenteres for en endelig aftale i disse dag med briterne, men det lader det desværre ikke til. I stedet forventes de at vedtage en midlertidige overgangsordning, der løber indtil udgangen af juli. 

En EU-diplomat, som FødevareWatch har talt med, understreger, at målet er at nå en aftale, men det er ikke sikkert, at det sker. 

– Nu har vi døjet med det her Brexit i tre et halvt år, og så skal det åbenbart vare ved. Det er dybt frustrerende, at der ikke kan komme ro omkring fiskeriet, siger Kenn Skau Fischer, direktør i Danmarks Fiskeriforening: 

– Det er jo den eneste måde, der er at gå til det på i forhold til at få adgang til britisk farvand. Men når man kun får kvoter for en kort periode ad gangen, er det svært at tilrettelægge sit fiskeri i en længere periode, siger Kenn Skau Fischer.