Udsætning af pighvar bekæmper sortmundet kutling

Over 8.000 nyligt udsatte pighvarrer skal æde sortmundede kutlinger i Guldborgsund

I et projekt under Den Europæiske Hav- og Fiskerifond er der de seneste tre år udsat knap 30.000 pighvarrer i Guldborgsund.

Det skriver Aquamind i en pressemeddelelse.

Pighvarrerne udsættes til biologisk bekæmpelse af sortmundet kutling – en invasiv art fra Sortehavet, der har bredt sig voldsomt og har medført et fald i fangsterne af fladfisk og rejer i området.

Pighvarrer er rovfisk, og forsøg udført forud for udsætningen har vist, at de kan sætte store mængder kutlinger til livs og dermed være med til at give den oprindelige bestand af fjordrejer og fladfisk en chance for at komme sig.

Tilmed er pighvarren en af de mest værdifulde fiskearter, vi har herhjemme, hvilket vil styrke kystfiskeriet i området. Det forventes, at de udsatte pighvarrer vil blive op mod to kg i løbet af to år.

Undersøgelser i projektet viser, at pighvarren trives i Guldborgsund, og forhåbningen er, at bestanden af sortmundet kutling vil falde de kommende år, i takt med at pighvarrerne vokser og tager større fødeemner til sig.

Pighvarrerne er opdrættet i samarbejde med Den Blå Planet under ledelse af Aquamind, Lektor Per M. Jepsen v/ Roskilde Universitet og Statens naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at der desuden skal lyde en stor tak til BIOMAR for at sponsere tørfoder til projektet og en særlig tak til dyrepasser Simon Petersen fra Den Blå Planet.

Foto: Mikkel Kehler Villadsen

Miljøminister i skudlinjen: Politikere kræver svar på Cheminova-forurening

Flere medlemmer af Folketinget har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke til åbent samråd tirsdag 28. maj i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at få ministeren...

Miljøminister i skudlinjen: Politikere kræver svar på Cheminova-forurening

Flere medlemmer af Folketinget har indkaldt miljøminister Magnus Heunicke til åbent samråd tirsdag 28. maj...