V-politiker trækker minister ind i sag om muslingefiskeri

Ministeren skal nu svare på spørgsmål i sagen om to sønderjyske borgmestre, der vil forbyde trawl- og muslingefiskeri i en række fjorde

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) bliver nu trukket ind i debatten om trawl- og muslingefiskeriet i de sønderjyske fjorde.

Baggrunden er, at borgmestrene i Sønderborg Kommune og Aabenraa Kommune har sendt et brev til ministeren, hvor de opfordrer ham til at forbyde fiskeri med bundslæbende redskaber i Flensborg Fjord, Aabenraa Fjord, Augustenborg Fjord, Als Fjord og Alssund.

Sagen har været omtalt flere gange i de lokale medier JydskeVestkysten og i Flensborg Avis.

Her har Danmarks Fiskeriforening og Bælternes Fiskeriforening blandt andet gjort opmærksom på, at man hos DTU Aqua ikke mener, at det vil være en mirakelkur at indføre et forbud mod muslingefiskeri.

Det blev Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) bedt om en kommentar til, hvortil han svarede:

– Man kan jo altid finde forskere og kloge hoveder, der udtaler noget, som passer ind i ens egen dagsorden. Jeg har fulgt det her i temmelig mange år, og jeg er bare overbevist om, at vi er nødt til at lukke for fiskeri i en lang årrække, hvis vi skal lykkes med genopretning.

 

Noget af en udmelding

Det er denne bemærkning, som nu har fået Venstres folketingsmedlem Erling Bonnesen til at stille spørgsmål til fiskeriministeren om sagen.

– Det er noget af en udmelding fra borgmesteren i Sønderborg. Jeg er spændt på at høre, om ministeren har samme syn på eksperterne hos DTU Aqua. Jeg synes, det er meget lidt respekt at have for fagkundskaben, siger Erling Bonnesen.

Han vil derfor have ministeren til at svare på, om han finder det rimeligt, at den socialdemokratiske borgmester udtaler, som han gør og dermed antyder, at han ved mere om effekterne af muslingefiskeriet end eksperterne fra DTU Aqua.

– Det har i forvejen fået alvorlige konsekvenser for fiskeriet i området, at regeringen har indført forbud mod trawlfiskeri i Storebælt, Lillebælt og Langelandsbælt. Det vil kun gøre ondt værre for fiskerne, hvis man også indskrænker fiskeriet i de sønderjyske fjorde, siger han.

 

Opfordrer til dialog 

Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening, og Allan Buch, der er formand for Bælternes Fiskeriforening, har for nylig haft et debatindlæg i JydskeVestkysten og Flensborg Avis, hvor de opfordrer til en dialog om sagen.

– Det sønderjyske fjordfiskeri er noget af det mest klimavenlige fiskeri, der findes. Som borgmester i Sønderborg Kommune har man faktisk al mulig grund til at være stolt af sine lokale fiskere, skriver Svend-Erik Andersen og Allan Buch.

– Så kære Erik Lauritzen, i stedet for at bedrive hetz mod de sønderjyske fjordfiskere, så lad os hellere indgå et samarbejde om, hvordan vi – med udgangspunkt i de videnskabelige fakta – forbedrer vandmiljøet i de områder, som du udtrykker bekymring for sammen med din kollega i Aabenraa. For der er nok at tage fat på, men det handler ikke om fiskeri – det handler om forurening. Det vil vi meget gerne i dialog med jer om, skriver de.

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...