Nyt transportbånd fremtidssikrer fjordfiskeriet i Hvide Sande

Med opbakning fra Fiskeri LAG Vestjylland og en række virksomheder og foreninger har fjordfiskerne i Hvide Sande fået nye fine forhold på Tyskerhavnen

Det er forår, og der er gang i sildefiskeriet i Ringkøbing Fjord.

Sildesæsonen begynder i midten af marts og står på nogle måneder frem.

Sådan har det altid været, men i år er én ting anderledes på Tyskerhavnen i Hvide Sande, hvorfra fjordfiskeriet efter sild finder sted.

Det gamle transportbånd, som siden 1970’erne har kørt sildene – og hvad der ellers fanges af fisk i fjorden – fra fiskernes joller op til auktionshuset, er blevet skiftet ud med et nyt og moderne af slagsen.

Foreningen Tyskerhavnen

Det er Foreningen Tyskerhavnen, der har været tovholder på projektet.

Det er en forening, som har til formål at værne om kulturen og miljøet på Tyskerhavnen.

Foreningen har cirka 160 medlemmer, og formand Bjarne Vejlgaard Nielsen glæder sig over, at det har kunnet lade sig gøre at skaffe penge til det nye bånd.

– Tyskerhavnen er efterhånden den eneste fjordhavn herude, hvor der sker noget rent fiskerimæssigt. Folk sætter pris på at komme her og på den dagligdag, der er på havnen, siger Bjarne Vejlgaard Nielsen.

– Jeg synes, det er blevet rigtig godt med det nye bånd, og der er ingen tvivl om, at sildefiskerne er rigtig glade for det, siger han.

Bånd til mange år

En af de fiskere, som har glæde af det nye transportbånd, er Andreas Huus, som fisker med bundgarn efter sild i forårsmånederne.

– Det er en fornøjelse at arbejde med det nye bånd, siger han og fremhæver blandt andet, at båndet opsamler fiskene mere skånsomt, end det gamle bånd gjorde.

Når man spørger ham, om han tror, det nye bånd kan holde i 50 år, som det gamle bånd gjorde, svarer han, at hvis det kan holde i 40 år, så er det også helt fint.

– De sidste ti år har vi hvert år stået og sagt til hinanden, at det her bliver ikke ved med at gå, siger Andreas Huus og konstaterer, at en anden fordel ved det nye bånd er, at der kan skaffes reservedele til det uden problemer.

– Det er blevet hammergodt, og jeg synes, det er fantastisk, at det har kunnet lykkedes. Nu har vi et bånd, der kan holde i mange år, siger han.

En række sponsorer

Det er den lokale virksomhed AS Scan, der har lavet transportbåndet.

Projektet er støttet med midler fra Fiskeri LAG Vestjylland.

Derudover har en række virksomheder og foreninger bidraget til projektet.

Det drejer sig om Hvide Sande Havn, O.V. Jørgensen, Holmsland Klit Turistforening, Foreningen Tyskerhavnen, Virkekraft og Revisionsfirmaet Chr. Knudsen

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...