Russisk krigsskib kaldte over radioen

I er for tæt på, lød beskeden fra det ene russiske krigsskib over radioen til fiskeskipper Thomas Christiansen
af Line Dalgaard Jensen
10 okt 2022

To russiske krigsskibe, en slæbebåd og et tankskib. Det er hvad, der i sidste uge blev spottet i Kattegat. Og søndag aften sejlede de videre. Det skriver TV2 Nord og Nordjyske. 

Helt præcis befandt fartøjerne sig i Aalbæk Bugt 35 km øst for Aalbæk Havn.

Det var fiskeskipper Thomas Christiansen med FN 226 Andrea Klitbo, som var tæt på fartøjet. Faktisk var de så tæt på, at de over radioen fik beskeden om, at "I er for tæt på".

- Det ene krigsskib kaldte, da vi kom for tæt på tankskibet, og da vi kom tæt på det ene krigsskib, stod folk på dækket og kiggede på os, fortæller Thomas Christiansen. 

 

Hvad sker der?

Hvad de fire russiske skibe laver i Aalbæk Bugt er uvist. Men over weekenden har det skabt opsigt.

Udover de russiske fartøjer blev der spottet NATO-fartøjer, deriblandt det danske inspektionsskib HDMS Thetis, i området. Og der blev ydermere konstateret små jordrystelser. De blev kædet sammen med sabotagen mod Nord Stream gaskablerne ved Bornholm, da der ligger både el- og datakabler farvandet omkring Læsø.

Den pensionerede brigadegeneral og militærekspert Michael Clemmesen ser dog umiddelbart ingen sammenhæng. Der er nok snarere tale om, at russerne gerne vil vise, at de er her og holder øje.

Her er Kattegat et godt sted, da man kan se alle, der sejler igennem samtidig med, at man ligger i læ af Vestenvinden. 

 

Fiskere: Vi ser dem tit

Og heller ikke fiskerne lader sig true af russernes tilstedeværelse.

De møder dem nemlig tit til søs. Det er helt normalt, at der er internationale skive i Kattegat. 

- De har altid et dansk militærskib med, der følger dem op igennem det danske farvand, så det er meget normalt, at vi ser det. Hvis der kommer en ubåd, er der også altid et dansk militærskib efter, så de kan ikke gemme sig, siger fisker Kim Nielsen. 

Læs mere om:

Flere Nyheder