Det er det her, vi har arbejdet for

Miljøministerens udmelding er et vigtigt skridt på vejen mod et bedre havmiljø, mener tidligere fisker Jan Rasmussen. Men kampen er bestemt ikke slut

I flere årtier har tidligere erhvervsfisker Jan Rasmussen – stærkt støttet af Danmarks Fiskeriforening, lokale ildsjæle, samt en række engagerede i foreningen Rent Havmiljø Nu – kæmpet mod import og udledning af skadeligt spildevand, blandt andet RGS Nordic, som ligger i Stigsnæs, syd for Skælskør.

Derfor er det også særdeles positivt, at miljøminister Magnus Heunicke vil stoppe import af norsk oliespildevand. Danmark vil fremadrettet give afslag på import af olieholdigt spildevand med lav nyttiggørelse.

– Det er det her, som vi arbejder for, og det er det her, som vi gerne vil have. Så det er helt bestemt en god ting – det er et første skridt på vejen, og det skal ministeren have tak for, siger Jan Rasmussen.

 

2,5 år endnu…

Dog betyder miljøministerens nye udmelding ikke, at udledninger fra RGS Nordic m.fl. stopper prompte.

Loven tilsiger nemlig, at rensningsanlæggene har lov til at udlede, så længe deres tilladelser løber til.

– Der er 6 importtilladelser, som ligger, og den ene er på 500.000 ton. Det vil sige, at de skal have lov at udlede 2,5 år endnu, og det kan vi simpelthen ikke acceptere, siger Jan Rasmussen.

Den tidligere erhvervsfisker er derfor allerede i færd med at presse på hos miljøordførerne, måske skal der demonstreres, og hvad, der ellers er muligheder, undersøges. Kampen er ikke slut, forsikrer han:

– Vi er på vej op ad Alpe d’Huez, men kæden kan stadig godt nå at hoppe af.

 

Før det er for sent

For hvis ikke udledninger stopper nu, så frygter Jan Rasmussen, at det kan få store konsekvenser for havmiljøet.

– Der findes overhovedet ikke liv, det ser rigtig rigtig grimt ud. Jeg tror ikke vi får bedring at se i min tid; måske vores børnebørn – men så er det også med at få det stoppet helt nu, slutter Jan Rasmussen.

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter i de kommende år

Rødspætte-bestanden i Kattegat og Østersøen er eksploderet

De danske fiskere i Kattegat og Østersøen vil højest sandsynligt kunne fange markant flere rødspætter...