For fisken, for folket og for festen

Det er hvad Fisken på Disken står for i år 2023, hvor Hanstholm Havn åbner sine hellige haller op og viser alle herlighederne frem

Igen i år skal vi til Fisken på Disken 8.-10 september i Hanstholm forkæles med oplevelser fra de forskellige køkkener, der formidler alt det gode, vi kan med en fisk. 

Der vil være mulighed for dem, der ikke altid har stor succes med fisk, at komme med på små hold og lære enten at filetere en fisk, pande stege en fisk eller lære hvordan en fisk skal håndteres over bål.

Det er jo ikke os alle, der er vokset op med en fisker tæt på, smiler arrangøren Mai Manaa og erkender, at hun selv har skrevet sig på holdet hvor hun kan lære at stege en fisk, uden at den bliver stegt i smadder.

Formålet med Fisken på disken er, at vi skal komme tættere på vores råvare, der er lige ved siden af os. Samtidigt med at kunne vise vores havneerhverv og by frem. Vores historie af Hanstholm.

 

Samarbejde mellem by og havn

Med dette event, vil vi også gerne vise vores by frem, og det kan være svært for nogen, at navigere i en by, hvor alting ikke ligger på en gågade. Vi er gået sammen med byen og lavet et kæmpe program, hvor man kan opleve hvad hele Hanstholm også kan, siger arrangøren Mai Manaa.

Du kan opleve morgenbadning med Delfin damerne, der passer på dig, hotspot surfvandring fra den lokale surfklub, der peger ud hvorfor og hvor de gode spots er og historierne der til og Bunkermuseum Hanstholm stiller alle deres bedste guider til rådighed og på en af turene tager de dig i hånden og guider dig i Olsen Bandens fodspor. Hanstholm Fyr viser fyrets historie, og byens hjertet Bytorvet aka shoppingcenter holder legendarisk efterfest om lørdagen. Det, og mange andre oplevelser, åbner op for dig og kan ses i programmet.

 

Dygtige kokke

I år åbnes hallerne igen med åbne køkkener med smagsprøver, fiskeauktion, formidling om hvordan fisk kan smage godt i din mund, børneland, åbne fiskeskibe, lær at stege en fisk, guidede ture på havnen, fisk over bål og så igen i år skal Hanstholm skarpeste kniv findes når der blandt vores lokale fiskeerhverv skal findes den bedste til at filetere fisk.

Og for os, der er kommet lidt for langt væk fra råvaren, os der er usikre på hvordan vi håndtere en hel fisk i køkkenet og når vi så har den -. Hva så? Så vil Christine Bille vise dig fra hendes køkken og workshops, hvordan det kan lykkes for dig!

Der er så mange mirakler med fisk. Både med dens kød og dens ben. Er du nysgerrig, så kom med, jeg viser dig tips og tricks til at lave 2 retter af 1 fisk, siger Christine Bille.

Eller når Carsten Kyster åbner op for dine smagssanser og får fisken og festen til at danse inde i din mund. Carsten kan med få smagsmidler få den asiatisk madverden ind i dit køkken. Glæd dig til at smage hans fiske taco. Du bliver afhængig.

Der vil jo ikke være en Fisken på disken uden Jesper Krabbe. Igen i år har han taget sine bedste kommentarer, skarpeste knive og flotteste flammer med når han sætter ild til vores fisk. Kom tæt på og vær med til at se og forstå hvorfor man altid steger en fisk på skindsiden.

Midt i kærlighed, kaos og røg i køkkenet kommer Medvinds Emilie Quist og Simon Basballe hjem fra den store verdensturne til Fisken på disken med deres kuffert fyldt med ny læring, madoplevelser og en lyst til at dele smagen af det gode liv med dig.

 

Nyt koncept: ”Fisk Galore

Lad os spise aftensmad sammen. I kaos, i kærlighed, i røg og i saltvand. Fra kl. 18:00 20:00 fredag og lørdag gearer køkkener og kokkene om til aftensmad. Du kan købe dig et armbånd og så kan du gå på opdagelse som den fiske-begejstret type du er – eller nu bliver.

Det bliver sindssygt sjovt en aften uden menu. Vi ved ikke hvornår maden er klar Kokkene råber når den er klar. Vi ved heller ikke hvor vi skal sidde henne Vi råber kom og sid her. Det bliver virkelig en fest for folket, siger arrangør Mai Manaa.

Det, der er helt sikkert, er dog, at der øl i hanerne, fisk på menuen, du får en tallerken og 5 kokke i deres køkkener, der er helt skarpe på at imponere sokkerne af dig.

Dette er et kokketræf som ingen anden. Streetfood på Hanstholm’sk. Der bliver ingen duge, masser af servietter, måske spilder du lidt, måske har du ikke hælkapper på din træsko. Det er alt sammen godt. Du bliver mæt. Og glad. Tag dem med du bedst kan li og måske gerne vil kunne li. Kræver billet se mere på www.fiskenpådisken.nu.

 

Future Fish

Fredag er de nordjyske kommuners skoler og ungdom inviteret med deres klasser til at komme indenfor til en undervisningsfestival, hvor de skal dykke ned i havet, fiskeri og havnens verden og muligheder. En dag der bliver fyldt med viden, workshop og mesterlæring.

Bag Future Fish er det firmaet Krog Nobis ved Marie Mejlhede, der igennem flere år har haft til formål at sætte fiskeriet på skoleskemaet og vi fra Fisken på disken Hanstholm, er meget stolte ovre at det første forløb forgår hos os.

Vi begynder nu at kan se en fuld cirkel med Future Fish, hvor vi invitere næste generation ind på opdagelse, udtaler Mai Manaa.

 

Hanstholm Havnecup

Igen i år inviteres lystfiskeren med til at fiske ved havnemolen i Hanstholm i samarbejde med Fishing Thyland.

Du kan også være med lørdag den 9. september fra kl. 10.00 14.00. Ligesom sidste år, er det en familievenlig konkurrence. For nybegynderen og den garvede og dem midt imellem.

Vi skal hygge os sammen, derfor er der indrettet et område til lystfiskerne. Et Tailgating område, et område med bagagemarked, hvor der er mulighed for at komme og lære binde fluer, købe brugt grej og formidling og mulighed for at se, røre de fisk der findes i vores havn.

Der åbnes for bassin 1-2-3 og der gives præmier som sidste år, til den første fanget fisk, den største fisk, til den yngste og den ældste fisker. Og til den med is i maven, til den sidste. Det kræver tilmelding. Se mere på www.fiskenpådisken.nu

 

Alle støtter op

Nu er dette vores fjerde år med Fisken på disken og det vokser for hver gang. Programmet i år er jo helt vildt og for alle. Dette ville aldrig kunne lade sig gøre, hvis det ikke var for alt den frivillighed, velvillighed og kærlighed for at være med til at råbe op om den gode historie om Hanstholm, siger Mai Manaa.

Hanstholm Fiskeauktion og Hanstholm Havn har været de store kaptajner på, at dette skulle lykkes og sammen med det lokale fiskeerhverv vil vi slet ikke kunne give denne gratis oplevelse for alle. Der er ægte mange, som gør hvad de kan med deres foreningerne, fabrikker, familier af Hanstholm og det er den ånd, der har været med til at skabe dette vilde program for årets Fisken på disken, udtaler Mai Manaa sig.

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget store mængder stenbidere

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget...