Oktober
Fiskerne betaler prisen for årelangt politisk svigt i Østersøen
Ministerrådet i EU blev i oktober enige om kvoterne for fiskeriet i Østersøen 2024. Det var dyster læsning uden plads til fiskeri. Kvoterne reduceres yderligere.
– Det her er meget alvorligt, og det har potentiale til at afvikle det tilbageværende fiskeri i Østersøen. I fiskeriet har vi år efter år fisket efter biologernes anbefalinger. Alligevel står vi med en miljøkatastrofe. Fiskeriet er så godt som udslettet. Vi kan ikke gøre mere. Derfor er det på tide, der sættes bredt ind for at vende situationen i Østersøen, sagde Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, der opfordrede politikerne til at rette blikket mod kvælstof, sæl og skarv.
Historisk stort iltsvind
En rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet viste, at udbredelsen af iltsvind i Danmark i efteråret var på sit højeste niveau siden 2002. De hårdest ramte områder svarede til et areal på størrelse med Lolland-Falster, og der var også flere steder i Danmark end tidligere beskrevet, hvor havmiljøet var særligt iltfattigt; nemlig det sydlige og centrale Kattegat. En de fiskere, der fik det at mærke, var Jimmy Kaagh med fartøjet RS 101 Rikke. Han fiskede efter tunger og andre fladfisk ud for Hundested.
– Det begyndte for nogle uger siden, og jeg kan ikke mindes, at jeg har oplevet det så omfattende før, for det er galt over et kæmpe område. Det har gjort, at de isinger, jeg har fanget, har været døde, og at de rødspætter, jeg har fanget, har været meget slappe. Tungerne og pighvarrerne er mere hårdføre, men jeg er også gået fra at fange fire-fem tunger per garn til at fange én tunge i ti garn, fortalte Jimmy Kaagh.
Stormflod overmandede de sydøstvendte havne
Et voldsomt uvejr ramte i slutningen af efterårsferien Danmark – og i særdeleshed havnene mod sydøst. Bl.a. havnene i Skærbæk, Rødvig og Klintholm havde uvejret godt fat i, og det førte til store ødelæggelser. Blæsevejret skabte stormflodsbølger, og vandstanden steg voldsomt.
Et brag af en fiskerimesse
I år lagde knap 13.000 besøgende fra ind- og udland vejen forbi DanFish i Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC). 10.-12. oktober væltede det ind med fiskeriinteresserede fra 47 forskellige nationer, og dermed slog fiskerimessen endnu engang sin vigtighed fast. DanFish er et globalt samlingspunkt – det er her, du skal være, hvis du har interesse i fiskeri.
– Vi kan kun være tilfredse med den 28. version af DanFish International med knap 13.000 besøgende og yderst tilfredse udstillere, som især også har fremhævet en rigtig god energi og stemning på messen, sagde Nicolaj Holm, CEO i AKKC.
Blandt trækplastrene på messen var store motorer, nye skipperstole og alverdens fisker-grej.
Som noget nyt bød DanFish også på et nyt område – Fundamentet – hvor de mange organisationer, styrelser og foreninger, der spiller en afgørende rolle for at sikre fiskeriet de bedst mulige rammer, holdt til. Dvs. Danmarks Fiskeriforening, DTU Aqua, Fiskeristyrelsen, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, North Sea College, Martec og Fiskernes Forsikring.
November
Storbritannien vil lukke tobisfiskeriet
Briterne havde længe truet med det, men i efteråret stod det klart, at de var parate til at gøre alvor af ordene. De ville lukke for tobisfiskeriet i britisk farvand, lød det i en offentlig høring fra England og Skotland.
I så fald vil det ramme de danske fiskere hårdt, da det primært er dem, der fisker tobis her. Fiskere, Danmarks Fiskeriforening og fiskeriministeren gik derefter ind i sagen, som de fandt dybt kritisabel. For med Brexit betalte fiskerne i dyre domme for at få adgang til britisk farvand, og ifølge DTU Aqua er fiskeriet velforvaltet.
Fiskerne indsamlede gummistøvler til Ukraine
Få ryddet skabet og lad os få jeres nye såvel som brugte gummistøvler til et godt formål!
Sådan lød opfordringen fra Danmarks Fiskeriforening og foreningen Frihed for Ukraine i november. De var gået sammen om at indsamle og bringe gummistøvler til de ukrainske soldater. Soldaterne manglede nemlig gummistøvler i skyttegravene – og fodtøj var derfor i høj kurs i krigen mod Rusland. Foruden gummistøvler kunne fiskere og lokalforeninger også støtte sagen med donationer i form af penge.
14 timer lang redningsaktion
FN 304 Jegens kom i november i problemer ud for Læsø. Desværre var redningsbåden på værft, og flådens fartøj kunne ikke trodse blæsevejret. Så besætning og fartøj blev reddet i land af to fiskefartøjer.
December
Farvel til Torsten – og goddag til Fuglede
Så fik Venstre ny fiskeriordfører: Mads Fuglede. Efter fire år på posten blev Torsten Schack Pedersen politisk ordfører, så stafetten gik videre til Mads Fuglede, der er valgt i det vestjyske. Han var mere end klar til at trække i arbejdstøjet.
– Jeg vil meget gerne med ud og fiske. Jeg vil elske at komme nogle dage ud med et fiskefartøj, sagde Mads Fuglede.
Kvoter 2024
December var traditionen tro måneden, hvor forhandlingerne om fiskeriet i 2024 i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat fandt sted og næste års kvoter endeligt faldt på plads. I 2024 kan fiskerne se frem til højere kvoter på flere af de vigtige arter i Nordsøen og Skagerrak. Dog er der udfordringer i Kattegat og Østersøen, og også bundgarnsfiskeriet er under pres på grund af restriktioner i ålefiskeriet.
Fiskerikommissionens rapport er klar
Endelig kom Fiskerikommission med deres længe ventede anbefalinger. En over 300 sider lang rapport med ideer og tanker om fremtidens fiskeri. Rapporten består af 19 anbefalinger til, hvordan fremtidens fiskeri skal se ud, hvor etableringen af et Havråd, mere selvforvaltning og økosystembaseret dansk fiskeri og anbefalinger om en trawlfri zone i Bælthavet er i blandt. Efter nytår begynder processen med at gøre anbefalinger til virkelighed.