Det var længe ventet, da der tidligere på måneden kom en aftale på plads om fiskeriet efter makrel i den norske del af Nordsøen.
Her har de danske fiskere været afskåret fra at fiske deres kvote siden 2021.
Det er der med aftalen lavet om på, så de danske fiskere nu igen må fiske makrel i norsk farvand, men for at få aftalen på plads er den danske regering gået med til at afgive en fjerdedel af den danske makrelkvote i området.
Det betyder, at de danske fiskere har mistet kvoteværdier for mere end en halv milliard kroner.
Aftale er meget utilfredsstillende
En af de fiskere, der er ramt af aftalen, er Flemming Pedersen fra Esbjerg, der har fartøjet E349 Cattleya.
– Jeg synes, det er en meget utilfredsstillende aftale, og i mine øjne vidner det om manglende kendskab til fiskeriet, at man kan finde på at gå med til det, siger Flemming Pedersen.
– Jeg forstår heller ikke, at hvis det skulle være af hensyn til irlænderne, hvorfor halvdelen af den kvote, vi kommer til at afgive, så går til hollandske rederier. Jeg kan godt have mistænkt, at det lige så meget handler om hollandske som irske interesser. Det kan også være, at de andre lande synes, vi skal straffes for den måde, man driver fiskeri på Færøerne. Vi er i hvert fald blevet banket på plads, siger han med henvisning til, at Færøerne gennem en længere årrække selv har fastsat sin kvote på makrel, mens EU-landene har overholdt de internationale aftaler.
– Der er flere af de andre EU-lande, blandt andet Irland, som ikke forstår det forhold, der er mellem Danmark og Færøerne, og som derfor heller ikke forstår, hvorfor Danmark ikke gør noget mere for at få Færøerne til at indgå internationale aftaler og stoppe overfiskeriet. Og så er der hollandske selskaber med store makrelinteresser både på Færøerne og i lande som Frankrig, Tyskland og Polen, så Danmark har været oppe imod meget store interesser i de forhandlinger, der er foregået, siger Flemming Pedersen.
Han fortæller, at Cattleya har cirka en fjerdedel af sin indtægt fra fiskeriet efter makrel.
– Makrelfiskeriet fylder rigtig meget hos os, og vi er i forvejen ramt af, at vi har mistet 95 procent af vores kvote på hestemakrel. Vi skal nok klare os, men det er to vigtige arter for os, som vi nu er ramt på, siger Flemming Pedersen, som foruden de to arter har kvoter på tobis og sild.
Formand bakker op om kritik
Thomas Sloth, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening og formand for Danmarks Fiskeriforenings Udvalg for Industri- og Pelagisk Fiskeri, er enig i kritikken af aftalen.
– Det er en elendig aftale, der kommer til at ramme rigtig hårdt. For det første er det store summer, det drejer sig om, men det gør også, at man mister tilliden til systemet, når man ud af det blå går ind og laver om på gamle og helt grundlæggende aftaler om fiskeriet. Jeg mener virkelig, at man har sovet i timen med det her, siger Thomas Sloth.
Fiskeriminister Jacob Jensen (V) medgav, da aftalen blev offentliggjort, at den langt fra var, hvad man kunne have ønsket.
– Desværre får løsningen betydelige konsekvenser for det danske makrelfiskeri, fordi vi har måtte afgive mere kvote, end jeg ville have ønsket, for at lande en aftale. Men det har været vigtigt at få en aftale efter to år uden makrelfiskeri, så jeg vil hellere have 75 procent af en kvote, end 100 procent af ingenting, lød det i den forbindelse fra fiskeriministeren.