Nu får danske fiskere endelig kompensation for tabte fiskekvoter efter Brexit

Efter en lang og sej kamp glæder Danmarks Fiskeriforening sig over, at de danske fiskere endelig får erstatning. En stor sejr for retfærdigheden

Efter en årelang kamp er det lykkes for Danmarks Fiskeriforening at sikre, at de danske fiskere kan få kompensation for de fiskekvoter, de måtte afgive i forbindelse med skilsmisseaftalen mellem EU og Storbritannien.

I dag har Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri offentliggjort, at EU-Kommissionen har godkendt ordningen for kvotekompensation, der har en samlet værdi på 840 mio.

– Brexit har været et hårdt slag for dansk fiskeri på flere måder. Derfor har vi fra første fløjt arbejdet for erstatning til de danske fiskere. Nu kommer der endelig en erstatning, og jeg er tilfreds med, at de danske fiskere får erstatning for de kvoter, de uforvarende måtte aflevere for at betale for EU’s Brexitaftale med Storbritannien. Det er kun ret og rimeligt, at EU-erstatningen nu kommer, lyder det fra formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.

 

Lang og sej kamp

Erstatningen har været længe undervejs. For det er mere end to år siden, at Brexit blev en realitet og det stod klart, at EU’s fiskere skulle betale dyrt for Brexit. 

Selvom politikerne var hurtige til at love, at fiskeriet ikke skulle ende med regningen, har der alligevel været mange bump på vejen mod erstatning. Eksempelvis hed det sig pludselig, at EU’s statsstøtteregler spændte ben for muligheden for erstatning.

Her satte Danmarks Fiskeriforening foden ned, og i samarbejde med Venstres Søren Gade, da han var næstformand for EU-Parlamentets Fiskeriudvalg, blev der taget kontakt til EU-Kommissionen, hvor Margrethe Vestager slog fast, at statsstøttereglerne ikke forhindrede erstatning. Dermed var vejen banet for en kvoteværditabsordning, som et bredt flertal i Folketinget vedtog tilbage i december 2021.

– Det har været et langt og sejt træk, og jeg vil gerne rose politikerne i Danmark for deres indsats. De har stået sammen om fiskeriet på tværs af partier. Det betyder meget at mærke den brede opbakning. Derudover skal Søren Gade have tak for, at han sammen med os tog kampen op mod EU-Kommissionen i Bruxelles. Selvfølgelig også til Rasmus Prehn, der fik forhandlet aftalen på plads, og Jacob Jensen, der har sparket bolden helt i mål og fået ordningen godkendt i EU, siger Svend-Erik Andersen.