Asger Christensen går til Vestager med EU-Norge-strid og Brexit-kompensation

Næstformanden for EU's Fiskeriudvalg vil have skub i flere store fiskeri-spørgsmål og involverer derfor konkurrencekommissæren

Asger Christensen. Foto: Venstre

De danske fiskere venter fortsat på adgang til norsk farvand. Og de er ikke de eneste, der er ved at miste tålmodigheden. 

Også Asger Christensen, der er næstformand i EU’s Fiskeriudvalg, efterlyser en aftale mellem EU og Norge – og han er nu gået til EUs Konkurrencekommissær Margrethe Vestager med sagen.

– Fiskerne står i en meget uholdbar situation, så vi er nødt til at presse på fra alle sider, siger Asger Christensen, som opfordrer Vestager til at tage problemstillingen med videre til sine kommissærkollegaer.

 

Midlertidig aftale og markedsadgang

Først og fremmest presser Asger Christensen på for en ordning, som sikrer de danske fiskere adgang til norsk farvand; selv hvis forhandlingerne bryder sammen.

– Der er brug for en permanent løsning på problemet. Forhandlingerne skal ikke på juleferie, inden en aftale er på plads. Og hvis de ikke er på plads, så må man fiske på midlertidige kvoter, foreslår Asger Christensen.

Den store udfordring er dog, hvordan man får nordmændene til at gå med til sådan en ordning, og hvordan man får dem til forhandlingsbordet. Her appellerer Asger Christensen til, at EU bruger al sin politiske kapital og de oplagte kort på hånden.

– Norge ved, at de har fiskene på deres hånd. Men EU har Norges fiskeeksport på deres hænder, da nordmændene eksporterer store mængder til EU. Kan man lukke for deres import af fisk til EU? Det vil selvfølgelig være svært for mange virksomheder herhjemme, som lever af norsk fisk, men vi er nødt til at kigge på det som en helhed. Vi er nødt til at spille med de kort, vi har, siger Asger Christensen.

 

Statsstøtte eller erstatning?

Ud over forhandlingerne mellem EU og Norge drøftede Asger Christensen og Margrethe Vestager også Brexit-kompensation.

Asger Christensen undrer sig over, hvorfor kompensationen er bundet op på EU’s statsstøtteregler med alle de krav, som det indebærer:

– Skal Brexit-kompensation betragtes som statsstøtte eller erstatning? Er det bare en dansk fortolkning? Vestager gav tilsagn til at se nærmere på problemerne. Det er en begyndelse!, siger Asger Christensen.

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...