EU-politiker: Regler må ikke sætte fiskernes liv på spil

Asger Christensen vil have EU-Kommissionen til at forholde sig til sag om fisker, der kom i livsfare på grund af krav om paneler i trawlet

Asger Christensen har tidligere besøg Djursland. Foto: Fiskeri Tidende

EU-parlamentariker Asger Christensen (V) kalder det dybt bekymrende, at en fisker i Kattegat forleden kom i livsfare, fordi han fisker med paneler, der er uegnede til fiskeri fra små fartøjer.

– Den historie vil jeg tage med til Kommissionen. Det kan de simpelthen ikke ignorere! Vi er nødt til at have regler, der redder torsken, men som ikke sætter fiskernes liv på spil, siger Asger Christensen.

Asger Christensen var for nylig på besøg hos den pågældende fisker, Kim Petersen, i Bønnerup, og han har af flere omgange forsøgt at få Kommissionen til at ændre reglerne.

– Det er selvfølgelig nobelt at ville redde torsken, men det her initiativ er helt skævt. Panelerne er så store, at jeg selv kan svømme igennem. Det nytter ingenting at prøve at redde en torsk, der hverken var i nettet før eller efter panelerne, og at fiskere som Kim skal miste så store dele af deres fangst, sagde han i forbindelse med besøget i Bønnerup.

For panelerne går både udover fiskernes sikkerhed, og samtidig mister de små fartøjer store dele af deres fangster, når de fisker med panelerne, hvilket et forsøgsfiskeri med DTU Aqua har dokumenteret.

Asger Christensen løftede senest sagen i EU´s fiskeriudvalg, da Kommissionen i forrige uge var på besøg for at fremlægge sit forslag til fiskerimulighederne i 2024.

Her lød det fra EU-Kommissionen, at den er åben overfor at kigge på de nye data fra DTU Aqua, når de bliver offentliggjort i januar. Om den melding siger Asger Christensen: 

– Det er positivt, at Kommissionen vil kigge på sagen. Men det er NU, der skal handles. De små fiskere kvæles i de her rigide regler.

Og situationen er kun blevet endnu mere alvorlig efter Kim Petersens beretning fra det virkelige liv.

– Det bekymrer mig dybt, at Kim nu fortæller, at han forleden frygtede for sit liv som konsekvens af de håbløse torske-paneler, siger Asger Christensen.  

Asger Christensen forsikrer, at han gør, hvad han kan for at få ændret reglerne, men hans forventning er, at Kommissionen vil insistere på, at der præsenteres et andet forslag til at redde torsken, hvis panelerne skal fjernes. 

– Så må vi jo kigge på det. Jeg sidder ikke med den magiske løsning på torskeudfordringen. Men det er mit ansvar som politiker at sikre, at reglerne virker i virkeligheden. Og det skal man ikke have gået længe i skole for at se, at de helt åbenlyst ikke gør her. Ellers kan man jo bare lytte til videnskaben, som DTU Aqua har lavet. Der er ingen tvivl, siger han.

LÆS OGSÅ: Krav om paneler giver livsfarligt fiskeri 

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for tilmelding er 20. maj.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for...