Engelske krabbefiskere spænder ben for tobisfiskerne

Tobisfiskeriet har i de første uger været koncentreret ud for den jyske sydvestkyst, men her skaber engelske krabbefiskere problemer for de danske fiskere

Steffan Slot Søgaard, der har fartøjet RI 317 Nordlys. Foto: Privat

De danske fiskere har fået en sløj start på tobissæsonen.

I april har fiskerne landet 2.600 ton mod 22.900 ton i samme måned sidste år.

Det har meget været meget småt med tobis på de nordlige fiskepladser, og samtidig er de danske fiskere forment adgang til at fiske efter tobis i britisk farvand.

Tobisfiskeriet har derfor været koncentreret om fiskepladserne ud for den jyske sydvestkyst, men her er fiskerne stødt på endnu et problem: Engelske krabbefiskere, der fisker med tejner, som ikke er afmærket korrekt.

Det fortæller Hvide Sande-fisker Steffan Slot Søgaard, der har fartøjet RI 317 Nordlys.

– De har sat tejner på de banker, hvor vi plejer at fiske, og de er ikke afmærket korrekt. Ifølge dansk lovgivning skal de sætte bøjer ud, men de har bare sat nogle røde gajer. Det er et kæmpe problem. En af mine kollegaer smadrede et trawl på grund af det i går. Det kommer nok til at koste ham mellem 30.000 og 50.000 kroner at få lavet, siger Steffan Slot Søgaard.

– Vi har gjort kontrollen opmærksom på det, men de mener ikke, at de har ressourcer til at gøre noget ved det, siger han.

Steffan Slot Søgaard fortæller, at det især er et problem på bankerne Horns Rev, 038 og Den lysegrønne.

– Det er fuldstændig grotesk, at englænderne først lukker for, at vi kan fiske i deres vand, og de så bagefter tager vores bedste fiskepladser, endda uden at afmærke korrekt. Det er nogle meget store områder, vi taler om. Det er ikke som med garnfiskerne, der sætter deres garn i en række, vi så kan slæbe ved siden af. De sætter dem bare over et kæmpe område, hvor vi så ikke kan være. Vi kan ikke engang kommunikere med dem. Vi er ærlig talt ved at være der, at hvis de ikke snart får rettet op på det, så må vi hjælpe dem med at få ryddet op, siger han.

Thomas Sloth, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening, mener, det er et generelt problem, at de engelske krabbefiskere ikke afmærker deres tejner ordentligt, og at de områder, de afmærker, er alt for store.

– Derfor er min klare opfordring til kontrollen, at de skal have mere fokus på de her engelske fiskere. Det handler både om, at redskaberne skal være behørigt afmærket, men også om, at de skal afhentes efter brug, så vi undgår spøgelsestejner på fiskepladserne, siger Thomas Sloth.

Langt størstedelen af de tobis, der er landet i år, er landet til Hvide Sande Havn.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for tilmelding er 20. maj.

Husk at tilmelde dig generalforsamlingen!

Generalforsamlingen i Danmarks Fiskeriforening nærmer sig, og den afholdes i år i Hirtshals. Deadline for...