Der bliver ikke noget efterårsfiskeri efter ål i Østersøen, Kattegat og Skagerrak i år.
På EU-plan havde man ellers givet mulighed for, at der skulle kunne fiskes i 30 dage i den lukkeperiode, der i år er sat til at begynde den 15. september.
Forudsætningen for de 30 dages fiskeri var dog, at de omkringliggende lande kunne blive enige om det, og her har Tyskland valgt helt at blokere for ålefiskeriet i perioden.
Ålefiskeriet, som for langt hovedparten finder sted om efteråret, er i forvejen stærkt reduceret, og derfor har Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen sendt et brev til fiskeriminister Jacob Jensen (V), hvor han beder om et møde, hvor man kan drøfte mulighederne for at hjælpe de danske fiskere, som nu står med fartøjer og redskaber, som reelt er blevet værdiløse.
– Danmarks Fiskeriforening har igennem flere år efterlyst kompensation til ålefiskerne, men intet er sket. Vi efterlyser derfor et møde, hvor vi får afklaret muligheder for kompensation til ålefiskerne. Der kan være tale om kompensation i form af støtte til oplægning til de ålefiskere, der fortsat har mod på at blive i erhvervet, men også en drøftelse af en konkret ophugningsordning for de ålefiskere og virksomheder, som nu må se i øjnene, at der ikke længere i Danmark er grundlag for at drive et ålefiskeri, skriver Svend-Erik Andersen.
Han sammenligner i brevet ålefiskernes situation med den, de danske minkavlere blev sat i, da man valgte at nedlægge deres erhverv.
– Ålefiskerne er almindelige mennesker, der har været under hårdt økonomisk pres de seneste år, og det er nødvendigt med handling nu for at hjælpe disse mennesker, skriver Svend-Erik Andersen, som også efterlyser forsøgsfiskeri i lukkeperioden, så man kan få lavet en fyldestgørende monitering af ålefiskeriet.
Han begræder samtidig, at situationen er kommet så vidt, som den er.
– I forhold til den forventede effekt er det ude af proportioner at lukke noget af det mest skånsomme fiskeri, vi har, og på den måde at fjerne en del af den danske kulturarv. Bundgarnsfiskeriet er et fiskeri, der kan dateres helt tilbage til stenalderen, påpeger Svend-Erik Andersen.
At det danske ålefiskeri i forvejen at skåret ind til benet, ses tydeligt på landingstallene. I 2021 landede de danske fiskere 138 ton ål til en værdi af næsten 12 millioner kroner. I 2023 landede fiskerne mindre end 28 ton til en værdi af godt to millioner kroner.
Der er endnu ikke meldt noget ud om, hvor vidt der bliver mulighed for 30 dages efterårsfiskeri efter ål i Limfjorden, Nissum Fjord og Ringkøbing Fjord, som hører under Nordsøen. Her er det alene op til de danske myndigheder at beslutte, om der skal gives tilladelse til fiskeri.