CO2-afgiften giver kort og godt ingen mening i fiskeriet

Svend-Erik Andersen roste regeringen for at udskyde CO2-afgiften, men ærgrede sig over, at den vil indføre lukkeområder i strid med Fiskerikommissionens anbefalinger

Regeringen forhandler i disse uger med de politiske partier på Christiansborg om en fiskeripakke, der skal sætte rammerne for fremtidens fiskeri i Danmark.

Som en del af regeringens udspil vil den udskyde CO2-afgiften, og det glædede Danmarks Fiskeriforenings formand, Svend-Erik Andersen, i hans beretning på generalforsamlingen.

– Roses den, der roses bør. Det er meget positivt, at regeringen har lyttet til os og foreslået, at CO2-afgiften i fiskeriet udskydes. Det er en rigtig god begyndelse. For CO2-afgiften giver kort og godt ikke mening i fiskeriet – fordi den ikke omstiller fiskeriet. Derfor skal fiskeriminister Jacob Jensen og resten af regeringen have en stor tak, sagde Svend-Erik Andersen.

Han konstaterede, at dansk fiskeri blot tegner sig for 0,4 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark.

– Alligevel har grønne organisationer og partierne på venstrefløjen udlagt udskydelsen af CO2-afgiften som en gigantisk klimakatastrofe. Det har jeg svært ved at forstå, sagde han.

Lukkeområder

Til gengæld ærgrede han sig over, at regeringen – i strid med Fiskerikommissionens anbefalinger – foreslår at forbyde fiskeri med bundslæbende redskaber i hele Bælthavet og i dele af Kattegat.

– Der står i regeringsgrundlaget, at trawlforbuddet i Bælterne skulle afvente Fiskerikommissionens anbefaling. Regeringen har så valgt at afvente anbefalingen, men ikke lytte til den. Helt ærligt – det er da tosset, sagde Svend-Erik Andersen.

– Jeg synes, det er tankevækkende, at man kan læse, at uvildige eksperter tvivler på, at regeringens lukkeområder vil have positive effekter på havmiljøet. Det kan Folketingets partier da heller ikke være tilfredse med – særligt når man med regeringens forslag med kirurgisk præcision rammer øsamfund som Læsø, Langeland og Ærø, sagde han.