Henni fra Nuuk er noget ganske særligt

Henni Pedersen er noget ganske særligt. Hun er nemlig uddannet fisker og har absolut ingen planer om at forlade fiskeriet til fordel for et job på land

- Jeg har drømt om at få hyre på en af de helt store trawlere i Grønland, og jeg vil nok tage derop en dag, men indtil videre er jeg rigtig glad for at være i Hundested på H 410 Barrett og arbejde med Thomas. Det hele falder bare på plads her, så jeg bliver, hvor jeg er. Samtidig kan jeg rigtig godt lide at være her i Danmark, men måske om mange år vil jeg tage tilbage til Grønland og arbejde, fortæller Henni. Foto: Privat

Der er ikke mange af dem, men de findes – kvindelige fiskere. Og nu er den danske fiskerflåde blevet en kvinde rigere, da Henni Pedersen, der oprindeligt kommer fra Nuuk, men nu er bosat i Hundested, siden midt i april 2024 har haft fornøjelsen og glæden af at kunne kalde sig for færdiguddannet fisker. Hun modtog sit Blå Bevis, der er beviset for at man har gennemført uddannelsen til erhvervsfisker 31. januar 2025.

Tog til Danmark

Men hvordan ender en kvinde som Henni, der ikke kommer fra en fiskerifamilie, i fiskeriet? Fortællingen om hende starter i Nuuk i Grønland, hvor hun kommer fra. Her forsøgte hun sig med nogle boglige uddannelser, blandt andet socialrådgiver, men det blev ikke til noget med et skrivebordsarbejde for hende. I stedet begyndte hun at tænke, at et liv på vandet kunne være fedt.

– Min far havde en båd, da vi boede i Grønland. Den sejlede vi gerne med, og jeg har egentlig altid godt kunne lige at sejle, så jeg begyndte at overveje, om det var en mulighed at lave noget til vands, fortæller Henni Pedersen og fortsætter:

– Jeg søgte så ind på et søsikkerhedskursus i Grønland, men de vendte aldrig tilbage til mig, og efter et halvt års tid, hvor jeg arbejdede på et hotel, googlede jeg, om der egentlig findes en uddannelse til fisker. Der stødte jeg på uddannelsen i Thyborøn, hvilket fik mig til at søge ind på deres søsikkerhedskursus, hvilket jeg kom ind på, og nu er jeg så uddannet fisker.

Skæbnen ville, at Hennis forældre og ene bror var flyttet til Holbæk for at komme til et lidt varmere klima, og hun derfor ikke skulle undvære sin familie, mens hun var i Danmark for at uddanne sig.

Bliver i Hundested

Undervejs i sin uddannelse har Henni blandt andet været i forskellige praktikker, hvor hun har stiftet bekendtskab med ruser, bundgarnsfiskeri og været på en hesterejekutter i Esbjerg. Men hun har også været i praktik på Hundestedkutteren H 410 Wicki-Alex, der i dag hedder Barrett, hvor hun fiskede med tejner efter konksnegle i det sydlige Kattegat. Et fiskeri, hun var rigtig glad for.

– Jeg manglede to måneders praktik på et tidspunkt, og da var skibet blevet solgt til den nye ejer, Thomas. Han ringede så og tilbød mig en plads, da hans ene ansatte skulle på barsel, og det passede perfekt med, at jeg så kunne afslutte min uddannelse her, forklarer hun.

Faktisk har samarbejdet mellem Henni, Thomas og Mikkel, der er den sidste ansatte på H 410 Barrett, været så godt, at den nyuddannede fisker er blevet tilbudt en fast stilling på kutteren.

– Thomas er virkelig rar, og det er en rigtig god arbejdsplads. Jeg møder glad ind og kan lide at være her, så det var naturligt for mig at blive, siger Henni om hendes nye, men velkendte, arbejdsplads.

Elefanten i rummet

Som denne artikel startede med at påpege, er Henni jo ikke er en mand, hvilket den typiske fisker er. Hun er født med to X-kromosomer, og hun identificerer sig også som en kvinde – alt sammen noget, der måske kan virke skræmmende for de mange mænd, der er i faget. Men at Henni repræsenterer et køn, der måske er lidt i undertal i branchen, det skræmmer hende ikke.

– Jeg synes, det er sjovt at være fisker, og jeg mærker ikke noget til, at jeg er en kvinde. Jeg skal lave lige så meget som de andre på dækket, så det ændrer ikke noget.

– Og på skolen, der tog de heller ikke særhensyn til mit køn, hvilket var rart. Det kunne da have været rart med nogle kvinder på holdet, men det var ikke et problem som sådan, fortæller hun.

På spørgsmålet om, hvordan man får flere kvinder til at tage uddannelsen til fisker, er Henni Pedersen lidt på udebane, for hun ved det simpelthen ikke. For som hun siger, er det et mandefag, og det virker måske ikke særligt tillokkende for de fleste kvinder at bruge en arbejdsdag på havet med at sætte tejner, tømme ruser eller trawle efter hesterejer. Ikke fordi hun forstår det, men hun respekterer dem, der bedre kan lide et roligt job indendørs.

– Selv kan jeg bare godt lide at arbejde som fisker, og jeg har tænkt mig at være fisker i mange år endnu, lyder det afsluttende fra Hundested.

Fiskeriet lander overenskomst med 3F

Ansatte på danske fiskefartøjer kan se frem til endnu bedre arbejdsvilkår, efter at DFPO, DPPO og 3F har indgået aftale om en ny 3-årig...

Fiskeriet lander overenskomst med 3F

Ansatte på danske fiskefartøjer kan se frem til endnu bedre arbejdsvilkår, efter at DFPO, DPPO...