Masser af stenbidere ud for Djursland

Fortællingen om, at der ikke er stenbidere i de danske farvande, har ingen hold i virkeligheden ifølge bundgarnsfisker Ted Thommesen. Dagligt mærker og genudsætter han fisken, der kunne have sikret ham en god indtægt

Foto: Privat

2023 var et dårligt år for stenbiderfiskeriet, da fisken ikke rigtig viste sig i de danske farvande, og det har fået konsekvenser helt ind i 2025, da man i år slet ikke må fange stenbidere. De er fredet og skal genudsættes.

Men det undrer fiskerne. For i praksis så ser de lige nu rigtig mange stenbidere. Det fortæller Ted Thommesen fra Fjellerup på Djursland, som indsamler data til DTU Aqua om bestanden. De stenbidere, der går i hans garn, bliver indrapporteret, mærket og genudsat.

– Der var en enkelt dag, hvor der var over 600 stenbidere i garnene. Det er helt vildt, og det er ret mange stenbidere, når de nu, ifølge forskerne, ikke findes i de danske farvande, siger bundgarnsfiskeren:

– Og man skal huske på, at det her var i fem bundgarn. Under normale omstændigheder fisker vi med 14 bundgarn i stenbidersæsonen.

Siden starten af februar har Ted Thommesen dagligt konstateret, at en god portion stenbidere har fundet vej til hans garn. Der var dog en undtagelse med nogle få dage, hvor der var meget koldt. Så trækker stenbideren længere ud, fortæller fiskeren.

Løbet tør for mærker

Der er, som sagt, fangstforbud på stenbidere, og alle skal genudsættes, hvilket også sker for dem, som er svømmet ind i Ted Thommesens bundgarn. Som noget særligt mærker Ted Thommesen også fiskene, hvilket skal give DTU Aqua viden om fiskens færd.

– Der har lige været en periode, hvor jeg har været nødt til bare at genudsætte dem, da jeg var løbet tør for mærker, fortæller han og fortsætter: – Jeg har lige modtaget 2000 nye mærker fra DTU Aqua, det er tredje portion, jeg har fået. Den første var på 1000, og den anden var på 1500 mærker, så vi ved, at jeg har fanget 2500 forskellige stenbidere. Derudover har jeg fanget mange og bare genudsat dem, da jeg var løbet tør for mærker.

Af de 2500 mærkede stenbidere har Ted Thommesen genfanget ganske lidt.

– Jeg vil tro, jeg har genfanget 5-10 procent, hvilket ikke er ret mange. DTU siger også, at det er et tegn på, at der er mange fisk, når man ikke genfanger flere.

Stenbider tilbage på sporet

– Det her må vise, at forskerne og politikerne har taget fejl. Hvorfor skulle vi ellers fange så mange?, spørger den frustrerede bundgarnsfisker.

Ted Thommesen håber, at hans data kan være med til at få stenbiderfiskeriet tilbage på sporet, så den kan fiskes igen. Indtil da fortsætter han med at indsamle data og er også tilmeldt et nyt forsøgsfiskeri efter stenbidere. Der er tale om et samarbejde mellem DTU Aqua og Danmarks Fiskeriforening, hvor fiskerne skal mærke stenbidere.

Forsøget forventes at starte op i løbet af uge 11.

Fiskeriet lander overenskomst med 3F

Ansatte på danske fiskefartøjer kan se frem til endnu bedre arbejdsvilkår, efter at DFPO, DPPO og 3F har indgået aftale om en ny 3-årig...

Fiskeriet lander overenskomst med 3F

Ansatte på danske fiskefartøjer kan se frem til endnu bedre arbejdsvilkår, efter at DFPO, DPPO...