Der er Medvind på havnen i Hanstholm

To kvinder har valgt at tage en chance i det nordjyske og satse på fisk

I maj åbnede en ny restaurant på havnen i Hanstholm. I de lokaler, hvor Havnecaféen tidligere huserede er der i dag Medvind.

Lokalerne er ejet af Hanstholm Havn, men indenfor råder og reagerer de to kvinder, Emilie Qvist og Emma Milner.

– Restauranten er et samarbejde mellem hele havnen og os. Det er første gang, at havnen investerer i noget, der ikke er direkte relateret til fiskeri. Medvind er nemlig et forsøg på også at trække flere turister til byen og havnen, forklarer Emilie Qvist og Emma Milner.

Sat det hele på pause

De to kvinder mødte hinanden på Hotel og Restaurantskolen i København, hvor de var ved at uddanne sig til kokke. Men da Emilie og Emma fik muligheden for at starte deres egen restaurant op i Hanstholm, satte de uddannelserne på pause og greb muligheden for at prøve at drive egen virksomhed.

– Vi mødte hinanden på skolen, hvor jeg var i gang med grundforløbet som gastronom og Emilie var længere i sin uddannelse. Vi kendte ikke rigtig hinanden i forvejen, men da vi fik muligheden for at starte en restaurant sammen, der greb vi den, fortæller Emma Milner.

Emilie Qvist var kommet rigtig langt i sin uddannelse som kok, faktisk mangler hun kun ni måneders uddannelse. Men det har ikke afholdt fra at gribe chancen og flytte hjem til Nordjylland for at forfølge drømmen om at blive restauratør.

– Jeg har muligheden for at blive udlært i min egen restaurant, men det kræver, at jeg ansætter en kok – men det har jeg ikke, der er kun mig i køkkenet. Derfor har jeg lige sat min uddannelse på pause for nu, så må vi se, om jeg gør den færdig på et tidspunkt. Man behøver jo ikke at være uddannet for at være en god kok, fortæller Emilie Qvist.

I forbindelse med sin uddannelse, der var Emilie Qvist otte måneder i køkkenet på en Michellin-restaurant i New York i USA som elev. Men fortiden som elev på en dyr og fin restaurant får hende ikke til at servere råvarer som foie gras, ristede myrer og bambusskud til nordjyderne.

– Jeg har ikke lyst til at lave Michellin-mad i Hanstholm. Jeg har lyst til at lave den mad, jeg selv kan lide. Det skal også være mad, jeg tror, thyboerne godt kan lide, hvilket de heldigvis godt kan, siger Emilie Qvist.

Ingen friture i køkkenet

Selvom at Emilie og Emma ikke drømmer om at lave Michelin-mad til thyboer og turister, så serverer de heller ikke standardiseret grillmad. Det må de lokale grillbarer sørge for.

– Vi har intet stjerneskud på menuen, faktisk har vi slet ikke nogen frituregryde i bygningen. Vi får fisk hjem direkte fra auktionen, som vi fileterer, tilbereder og serverer, griner hun og fortsætter:

– Ofte oplever vi at få kunder ind, som siger, at de ikke kan lide fisk, men så får de smagt på nogle af vores retter, så er fisk slet ikke så slem og mystisk en spise i sidste ende, lyder det fra Emilie og Emma.

En af de populære retter, der kan få selv den mest fanatiske fiske-hader til at ændre mening, er Emilies fiskesalat. Denne ret består af pocheret mørksej, der er rørt op i en vegansk mayonnaise sammen med bunker af urter, grønne linser og glaskål.

– Vi vil gerne være med til at starte en kulturændring, hvor folk lærer at spise andet fisk end lige torsk, laks og friterede rødspætter, lyder det fra de to kvinder.

Og indtil videre lader det til, at lokale og turister er vilde med fisk fra Medvind. Skulle man selv få lyst til at smage på nogle af de lækre fiskeretter, som Emilie og Emma serverer, må man desværre væbne sig med tålmodighed. Dette skyldes, at Medvind er lukket for vinteren. Det vil igen være muligt at booke bord på Medvind fra starten af 2022.

Professor efterlyser nuancer i debatten om trawlfiskeri

Folk bør sætte sig bedre ind i tingene, inden de drager meget firkantede konklusioner om trawlfiskeriet, mener professor

Professor efterlyser nuancer i debatten om trawlfiskeri

Folk bør sætte sig bedre ind i tingene, inden de drager meget firkantede konklusioner om...