Iværksætter efterlyser sortmundet kutling

Dansk iværksætter vil servere sortmundet kutling til vores kæledyr for på den måde udnytte den invasive art

Tidligere har man forsøgt at bruge sortmundede kutlingers kød i fiskefars, men det var ikke et stort hit. Nu vil Peter Johannessen fra Roskilde give kutlingen til vores kæledyr.

– De skal tørres og bruges til godbidder til hunde og katte. Tests viser, at dyrene kan lide dem og at indholdet af protein og fiskeolie er godt, forklarer Peter Johannessen.

Iværksætteren blev inspireret til at lave denne type godbidder, da han en dag i det lokale supermarked så et lignende produkt. Det var tørrede lodder fra Grønland, der blev sejlet til Aalborg, derefter sendt til Polen for at blive pakket og ekspederet til en grossist i Køge, der sender produktet ud i hele Danmark. Peter Johannessen var overbevist om, at han ville kunne lave et tilsvarende produkt, der var mere klimavenligt og billigere for forbrugeren.

– Jeg læste i en rapport fra DTU Aqua, hvor jeg blev introduceret for den sortmundede kutling og problemerne med fisken som invasiv art. I rapporten stod også, at de i mange år havde forsøgt at finde en anvendelse af fisken. Der blev lavet god fiskefars, men det var i længden ikke rentabelt, fortæller han.

Efter at have læst rapporten var Peter Johannessen slet ikke i tvivl, kutlingen skulle være hovedingrediensen i hans nye dyresnack.

Mangler de vigtige kutlinger

Det er nemt for Peter Johannesen at starte en virksomhed op, der laver tørrede kutlinger om til dyresnacks. Han skal sådan set blot bruge en tørremaskine og noget emballage, begge dele har han. Derudover skal han bruge en masse sortmundede kutlinger, men her løber han ind i et problem. For han har svært ved at få fat i fisken.

– Tidligere har der været megen omtale af, at fiskerne fangede rigtig mange sortmundede kutlinger, som de ikke kunne komme af med. Nu er det sådan, at jeg rigtig gerne vil købe dem, men kan ikke finde en eneste fisker, der har nogen kutlinger at sælge, forklarer Peter Johannesen.

Iværksætteren fra Roskilde vurderer selv, at han har gjort alt i sin magt for at få fat i den upopulære fisk. Han har kontaktet fiskere direkte og spurgt, om de kunne være interesseret i at fiske efter kutlinger til ham.

– Jeg har forsøgt igennem i et års tid at få fiskerne til at levere kutlinger, men de kommer altid med forskellige forklaringer på, hvorfor der ikke er nogen at købe. En af forklaringerne lyder, at i Øresund fisker de ikke med de redskaber, som kan fange kutlinger. Jeg har også hørt, at sælerne ødelægger de net, der kan fiske kutlinger og man derfor giver op, samt at antallet af ål- og rejefiskere svinder ind, lyder det fra ham.

Indgået et samarbejde

Manglen på råvareren gør, at Peter Johannessen ikke har kunne starte sin virksomhed helt op. Alt det fisk, han har fået ind, har han brugt til at perfektionere sit produkt eller til vareprøver.

– Jeg havde omkring 500 kilo kutlinger, men de er brugt. Ellers har jeg kontakt til nogle fritidsfiskere, der samler lidt sammen til mig, hvilket giver omkring 100 kilo engang i mellem, lyder det fra Peter Johannessen.

I et håb om at få sortmundede kutlinger nok til sin produktion har Peter Johannessen derfor indgået et samarbejde med O.V. Jørgensen, der har fiskeeksporten i Hundested.

Så hvis man gerne vil afsætte sine uønskede kutlinger til Peters iværksætteri med godbidder, er det muligt at gøre det igennem O.V Jørgensen.

Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Fiskerfartøjer, der er indregistreret i Danmark, kan nu søge om adgang til erhvervsmæssigt fiskeri af anden fladfisk end rødspætter i tysk farvand i Østersøen...

Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Fiskerfartøjer, der er indregistreret i Danmark, kan nu søge om adgang til erhvervsmæssigt fiskeri af...