DTU sætter gang i udbud for Dana V: Nyt kapitel i dansk havforskning

Dana V skal erstatte det aldrende Dana IV, som har tjent dansk forskning i over 40 år

Koncepttegning af det kommende Dana V. Foto: DTU Aqua

DTU har offentliggjort et værftsudbud for at finde entreprenører til at bygge Danmarks nye forskningsskib, Dana V. Samtidig har Finansudvalget givet sin endelige godkendelse til projektet, så arbejdet kan begynde inden for det fastsatte budget.

Dana V skal erstatte det aldrende Dana IV, som har tjent dansk forskning i over 40 år. Det nye skib, der forventes at være klart i begyndelsen af 2027, bliver multifunktionelt og i stand til at operere i både oceaner og Arktis.

Udbuddet vil følge “Udbud med forhandling”-processen, der inkluderer en prækvalifikationsfase og en efterfølgende tilbudsfase med forhandling.

Finansiering på plads

Finansieringen af Dana V kom på plads for tre år siden med donationer fra A.P. Møller Fonden og Orient’s Fond samt investeringer fra staten og DTU selv, i alt 435 millioner kroner.

Det nye skib vil være udstyret med specialdesignede laboratorier og unikke test- og uddannelsesfaciliteter, og skal kunne støtte både marin forskning, teknologisk innovation og undervisning. Dana V bliver en essentiel platform for DTU’s arbejde for Fødevareministeriet og Miljøministeriet med forskning og overvågning af marine ressourcer og havmiljøet.