Det skrider fremad for North Sea College

Der har været et godt optag på de seneste søsikkerhedskurser udbudt af uddannelsesinstitutionen i Thyborøn – hvilket er et godt tegn

Det er ikke rigtig nogen hemmelig, at det har været lidt sløjt med optagelsen af nye elever til erhvervsfisker-uddannelsen, men nu ser det ud til, at det godt kan vende.

I hvert fald melder North Sea College ud, at der har været godt med optag på de seneste kurser i søsikkerhed.

Dette bekræfter den nye afdelingsleder i Thyborøn, Peter Schyum Jensen.

– Vi har haft nogle gode sikkerhedskurser, de sidste to-tre gange, de har været i udbud. Til dato er der gennemført mellem 27 sikkerhedskurser i det første halvår, og 37 i det andet, og der kommer stadig tilmeldinger, forklarer han.

Flere elever

Det står dog ikke helt skidt til på den gamle fiskeriskole, for der har alligevel været en stigning i antallet af elever, der har gennemført de indledende uger af uddannelsen til erhvervsfisker.

– I årets første seks måneder, der havde vi 24 elever igennem introforløbet, hvilket er et tre-ugers forløb, inden de kommer på den første praktik. På nuværende tidspunkt har vi ni elever på introforløbet. Så alt i alt har vi haft 33 elever på introforløb her i 2023, fortæller han.

Peter Schyum Jensen kan også fortælle, baseret på mundtlig overleveret statistik, at det umiddelbart ser ud til, at der sker en stigning i optaget til den blå uddannelse.

– Stigningen er måske ikke så stor, men der skal heller ikke særlig mange elever til at rykke procenterne op. Der er altså en tendens til stigende tal på nuværende tidspunkt, men nu er året ikke helt ovre, så det kan ændre sig, lyder det fra afdelingslederen.

Meget mere larm

Selvom tallene for skolen er i bedring, så kommer Peter Schyum Jensen og de ansatte på North Sea College ikke til at hvile på laurbærrene og håbe, at fremtidige elever selv finder vej til skolen i vest. Derfor er der planer og en ny strategi for skolen, som både lærer, konsulenter og ledelse bidrager til – herunder en række imageskabende aktiviteter, så man kan tiltrække flere elever.

– Nu var vi jo i begrænset omfang med Danmarks Fiskeriforening på Food Festival, hvor det var fiskehandlereleverne, der var i centrum. Vi kunne godt finde på at komme med til næste år og gøre mere ud af det med fisk, og bruge nogle af erhvervsfiskereleverne. Vores plan er, at det skal blive større og sjovere, fortæller han.

Hvad det hele ender med, det kan man opleve på næste års Food Festival i Aarhus.

Væk fra skrivebordet

Den nye afdelingsleder tror på, at man skal skabe mere larm omkring skolen og dens uddannelsestilbud, og det skal ikke foregå i stilhed bag et skrivebord.

– Der er mange muligheder for at skabe den nødvendige ”larm”, forklarer afdelingslederen.

Han fortæller, at man overvejer at gøre mere ud af skolens deltagelse i SKILLS 2024, der finder sted i Roskilde, og som er åbent for alle. SKILLS 2024 er centreret om DM-konkurrencer, altså DM i SKILLS. Sidste år var skolen afsted for første gang på SKILLS, og en række elever viste nogle af de færdigheder, en erhvervsfisker opnår gennem sin uddannelse.

– Der er i hvert fald et godt grundlag for at inspirere nogle til at tage sig en af de blå uddannelser, vi tilbyder på North Sea College, lyder det optimistisk fra Peter Schyum Jensen.