Mange fiskerikunder hos Landbobanken nyder godt af faste renter

Landbobanken har de seneste tre-fire år anbefalet sine fiskerikunder at vælge lån med fast rente. Det er der mange, som nu nyder godt af

Efter mere end et årti med faldende renter, har Nationalbanken det seneste år hævet renten hele ti gange, så den er gået fra at være negativ, til nu at være på langt over tre procent.

De mange rentestigninger har medført, at renteudgifter er blevet en post, som fylder markant mere end tidligere hos mange erhvervsdrivende, herunder fiskere.

Det er dog langt fra alle danske fiskere, der har fået større renteudgifter, fordi renten er steget.

Det fortæller Kim Vestergaard Nielsen, der er erhvervsdirektør hos Ringkjøbing Landbobank, som er blandt de banker i Danmark, der har flest fiskerikunder.

For hos Landbobanken har man de seneste tre-fire år anbefalet sine kunder inden for fiskeriet at omlægge til lån med fast rente, og det er der mange fiskere, som har benyttet sig af muligheden for.

– Over halvdelen af vores fiskerikunder har lån med fast rente, og de er derfor ikke blevet ramt af de mange rentestigninger, der har været over de seneste 14 måneder. Det betyder meget i et kapitaltungt erhverv som fiskeriet, hvor fiskerne har store investeringer både i fartøjer og kvoter, siger Kim Vestergaard Nielsen.

– Vi har været meget opmærksomme på renterne de seneste tre-fire år, og udviklingen de seneste 14 måneder understreger vigtigheden af at have en rentestrategi. Det gælder både, når der er udsigt til, at renten stiger, men også når der er udsigt til faldende renter, siger han.

Når renterne er steget så meget, som det er tilfældet, de seneste 14 måneder, skyldes det, at inflationen røg i vejret i kølvandet på Corona-krisen og krigen i Ukraine. Da inflationen var på sit højeste sidste år, var den på 10 procent i Europa og 9 procent i USA.

– Man har været nødt til at sætte renterne op for at bekæmpe inflationen, for hvis inflationen først bider sig fast, er den næsten umulig at komme af med igen, og det er ødelæggende for økonomien. Det var det, man oplevede i Tyskland tilbage i 1930’erne, og det er det, man oplever i Tyrkiet for øjeblikket, hvor inflationen er i omegnen af 50 procent, siger Kim Vestergaard Nielsen.

– Det vi har set det seneste halve år, er heldigvis også, at inflationen er begyndt at falde, og det er et udtryk for, at det virker, at man har hævet renten, siger han.

Kim Vestergaard Nielsen vurderer, at renterne forhåbentlig har nået toppen.

Det baserer han på, at renten på lån med kort løbetid er højere end på lån med længere løbetid. For tiden er det eksempelvis billigere at optage et F5-lån end et F1-lån, og det skyldes, at markedet har en forventning om, at renten vil falde.

– Det er en kraftig indikation på, at vi kommer til at se faldende renter, men renten kan godt fortsætte op lidt endnu, hvis nøgletallene pludselig ændrer sig. Vi ved, at kornpriserne har stor betydning for priserne på fødevarer, og der er stor usikkerhed om afskibningen af korn fra Ukraine i øjeblikket. Det er en dark horse, siger Kim Vestergaard Nielsen.

– Hvis vi tager temperaturen på fiskeriet, så er en rigtig god ting, at der er prisstabilitet på afregningen. Sådan var det ikke sidste gang, renterne steg, tilbage i 2008 og 2009. Dengang så vi nogle voldsomme prisfald på fødevarer. Samtidig nyder fiskeriet godt af, at man har hævet kvoten på en række vigtige arter. Det har også stor betydning, siger han.