Regulering af skarver skal redde Europas ferskvandsfisk

Skarven har vokset markant i antal siden fredningen i 1980, hvilket har ført til øget pres på ferskvandsfiskene

Arkivfoto

Europas ferskvandsfiskebestande er faldet med cirka 83 procent fra 1970 til 2018, og mange arter er truet.

Forskere mener, at rovdyr, især skarven, bidrager væsentligt til problemet. Selvom der er gennemført mange tiltag for at beskytte fiskene, har resultaterne været begrænsede, skriver DTU Aqua.

Et nyt fireårigt EU-projekt, ProtectFish, ledet af DTU Aqua, skal nu undersøge, hvordan man bedst kan beskytte de truede ferskvandsfisk i otte europæiske lande. Projektet vil analysere fiskebestande og rovdyr som skarv, samt gennemføre reguleringsforsøg for at reducere skarvbestanden i udvalgte områder.

Skarven truer flere arter

Skarven har vokset markant i antal siden fredningen i 1980, hvilket har ført til øget pres på ferskvandsfiskene. Seniorforsker Niels Jepsen fra DTU Aqua forklarer, at skarven begyndte at jage i åer under den kolde vinter 2009/2010, hvilket har påvirket fiskebestandene negativt, især stallingen, som nu er truet.

ProtectFish vil undersøge regulering og bortskræmning af skarver i Europa, herunder Danmark, for at finde effektive metoder til at beskytte fiskene.

Diskussionen om balancen mellem rovdyr og byttedyr er vigtig, da skarven ikke længere er truet, men det er flere ferskvandsfisk.

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden i sæson 2024-25

Nye tilladelser til fiskeri af blåmuslinger i Limfjorden

Fiskeristyrelsen har den 17. oktober 2024 udstedt nye tilladelser til fiskeri efter blåmuslinger i Limfjorden...