I bogen “Fiskernes oprør 1978 og 1987” skildrer forfatteren Ivar Holm begivenhederne, hvor henholdsvis 400 og 300 fiskekuttere blokerede havnene i landet.
Protesterne blev ledet af bornholmske fiskere, heriblandt Leif Hansen og Ole Basse Mortensen, der krævede flere fisk eller kontanter. Selvom blokaderne var ulovlige, opnåede fiskerne stor sympati fra befolkningen.
Bogen fremhæver, hvordan fejlslagen fiskeripolitik, dårlige forhandlinger og overfiskning bidrog til krisen. Selvom protesterne fik massiv medieopmærksomhed, resulterede de ikke i nogen væsentlige ændringer. Ivar Holm, forfatteren, har samlet materiale gennem omfattende research og interviews.
Et erhverv i krise
Historien om fiskernes oprør tegner et billede af et erhverv i krise, hvor mange havne har mistet deres fiskeriforretninger. På Bornholm, hvor filétfabrikker engang dominerede, er fiskeriet nu stort set forsvundet, erstattet af cafeer og butikker.
– Selvom der kom nogle gode år i 1980’erne for de danske fiskere, så var det indførslen af kvoter, grænser og reguleringer i 1978, som begyndte den spiral, der senere tvang mange fiskere til at ophugge deres kuttere. Derfor er havneblokaderne og demonstrationen i hhv. 1978 og 1987 så vigtige, at de fortjener at blive beskrevet og husket som en vigtig del af fiskeriets historie, siger Ivar Holm.
“Fiskernes oprør 1978 og 1987” udkommer fredag 17. maj.