Lige foran Skagen Fisketerminal står 15 mennesker og tripper foran rejetrawleren Sajoni.
Det betyder udsolgt til rundvisningen klokken 11.
Den guidede tur starter på øverste dæk, hvor gæsterne blandt andet hører om forskellene på bom- og bundtrawl, hvordan man skåner havbunden, og hvordan Sajoni fungerer som en slags havets skraldeskib.
– Det er en drøm, vi har haft, siden jeg kom til i januar 2024, siger Nicolai Nissen.
Han er turistdirektør hos Toppen af Danmark, som i samarbejde med rejetrawlerens ejer, Henrik Terpet, har sat rundvisningen i søen – første gang var i august i år til Skagen Fiskeriforenings arrangement ’Smagen af Skagen’.
– Det er en fantastisk idé, de er kommet med. Vi vil gerne vise det frem, for vi har intet at skjule. Vi vil hellere tage en åben snak med folk om, hvad vi laver, end at folk skal høre en masse vrøvl i medierne om, hvad der bliver gjort – og ikke gjort, siger Henrik Terpet.
Stor efterspørgsel
Gæsterne på Sajoni bevæger sig fra den forreste til den bagerste del af skibet for at kigge nærmere på trawlene, som bruges til at fange rejerne.
Derefter går turen ned i den imponerende produktion, hvor gæsterne er tydeligt overraskede over renligheden og tempoet fra, at rejen bliver hevet op på kutteren, og til den er færdigtilberedt – det tager blot fem minutter.
Netop denne slags oplevelser vil der formentlig komme flere af i fremtiden. For populariteten er der ingen tvivl om, efter at der i sommer var udsolgt på ni ud af 11 rundvisninger.
– Ser man på det fra turismens perspektiv, er der stor efterspørgsel efter autentiske, velfortalte historier og ægte lokaloplevelser, siger turistdirektør Nicolai Nissen.
– Der er kæmpestor interesse for at komme ud og se rejetrawleren, og helt generelt er der en stor interesse for fiskerierhvervet, tilføjer Cecilie Bengtzon, som er projekt- og udviklingskoordinator hos Toppen af Danmark.
Ligesom i sommer er der næsten udsolgt til de ti rundvisninger, der er arrangeret i løbet af efteråret. Man måtte desværre aflyse to af dem på grund af stormen i lørdags.
Den store interesse er til stor glæde for skipper på Sajoni, Casper Sørensen.
– Vi vil gerne fortælle de gode historier om fiskeriet, så vi kan få noget positiv omtale – det er det, vi satser på, så vi kan gøre det attraktivt at komme ind i fiskeriet igen, siger han.
Overrasket over responsen
Afslutningsvis skal fredagens gæster på Sajoni en tur i styrehuset, hvor de møder ejeren og skipperen.
De to fra Sajoni står klar med smagsprøver på friskfangede rejer og svarer beredvilligt på alle spørgsmål, som gæsterne måtte have.
Den guidede tur slutter med, at flere gæster kvitterer med tak for både rejer og indblikket i en yderst spændende verden, som man ellers ikke lige har adgang til.