Færøernes fiskeeksport har tabt pusten – laksen er eneste lyspunkt

Eksporten af laks er steget med 405 millioner kroner, hvilket svarer til en vækst i værdi på 16,5 procent og en øget mængde på 21,1 procent

laks

Arkivfoto

Færøernes eksport af fiskeprodukter har oplevet et markant fald i første halvår af 2024. Nye tal viser, at eksporten samlet set udgør 5,5 milliarder kroner, hvilket er et fald på 158,7 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2023.

På trods af det asamlede fald har laks skilt sig positivt ud. Eksporten af laks er steget med 405 millioner kroner, hvilket svarer til en vækst i værdi på 16,5 procent og en øget mængde på 21,1 procent. Denne vækst afspejler en stigende efterspørgsel efter færøsk laks på det globale marked, hvor kvaliteten af den færøske laks stadig er højt værdsat.

Der eksporteres mere torsk

Andre fiskeprodukter, som har trukket eksporten op, inkluderer torsk, makrel og fiskefoder. Torskeeksporten er vokset med 54 millioner kroner, svarende til en stigning på 10,5 procent. Dette viser, at der stadig er en solid efterspørgsel efter disse arter, især i det europæiske marked, hvor torsk fortsat er en eftertragtet spise.

Men ikke alle fiskeprodukter har haft fremgang. Eksporten af fiskemel og fiskeolie, som tidligere har været i vækst, er faldet markant.

Fiskemel er faldet med hele 111,6 millioner kroner, mens fiskeolie er faldet med 68,4 millioner kroner sammenlignet med første halvår af 2023. Disse tal indikerer, at markedsvilkårene for disse produkter har været udfordrende i det forgangne år.

Disse ændringer i eksporttallene peger på en sektor, der er i bevægelse, hvor visse produkter oplever stor efterspørgsel og værditilvækst, mens andre kæmper mod faldende priser og markedskræfter. Det bliver interessant at følge udviklingen i andet halvår af 2024, hvor det vil vise sig, om denne tendens fortsætter, eller om sektoren formår at vende udviklingen.