Fagforening kræver sanktioner mod Royal Greenland for rovdrift og dårlig forretningsmoral

Foto: Royal Greenland

FFAW (Fish, Food & Allied Workers), der repræsenterer over 14.000 arbejdere i Newfoundland og Labrador, Canada, retter skarp kritik mod Royal Greenland for gentagne brud på provinsens regler og forhandlinger.

Fagforeningen kræver nu, at der indføres sanktioner mod det dansk-ejede selskab, som de beskylder for at handle i ond tro og skade kystfiskeriet samt de lokalsamfund, der er afhængige af fiskeriet.

– Siden de trådte ind i vores provins, har Royal Greenland gentagne gange vist manglende interesse i etiske forretningsmetoder, udtaler FFAW-Unifors sekretær-kasserer Jason Spingle ifølge en pressemeddelelse fra FFAW.

– Et selskab kan ikke fortsætte med at tilsidesætte arbejdsstandarder uden konsekvenser. Deres forarbejdningslicens bør ikke være en selvfølge, siger han videre.

Alvorlige overtrædelser

Royal Greenland står ifølge FFAW bag flere alvorlige overtrædelser i 2024-sæsonen. Selskabet har nægtet at købe torsk fra lokale fiskere, forfalsket datoer på hummerkvitteringer for at betale under den aftalte minimumspris og forsøgt at presse fiskere til at indgå ugunstige aftaler.

Desuden har ledelsen i St. Anthony-anlægget ifølge fagforeningen udvist grov adfærd gennem flere år, uden at selskabet har taget ansvar for arbejdsmiljøet.

Skal have konsekvenser

FFAW kræver ifølge pressemeddelelsen en hastesamtale med relevante ministre for at drøfte Royal Greenlands adfærd og sikre, at der kommer reelle konsekvenser.

– En fiskeforarbejdningslicens er et privilegium, ikke en ret. Royal Greenland har gentagne gange svigtet befolkningen i Newfoundland og Labrador, og deres rovdrift kan ikke få lov at fortsætte. Det er på tide, at de bliver stillet til ansvar, siger Jason Spingle.

Asger Christensen er bekymret over valg af kommissær

Fiskerispørgsmål risikerer at drukne i spørgsmål om miljø, vurderer Asger Christensen

Asger Christensen er bekymret over valg af kommissær

Fiskerispørgsmål risikerer at drukne i spørgsmål om miljø, vurderer Asger Christensen