Royal Greenland passerer milepæl i Asien trods økonomiske udfordringer

Arkivfoto

For første gang nogensinde har Royal Greenland, der ejes af Grønlands Hjemmestyre, rundet to milliarder kroner i salg til Asien.

Trods den asiatiske fremgang har Royal Greenland haft et udfordrende år økonomisk med et underskud før skat på 255 millioner kroner og en negativ bundlinje på 211 millioner kroner. Koncernen skal nu finde årlige besparelser på over 100 millioner kroner, fremgår det af virksomhedens årsrapport.

Kina et vigtigt marked

Asien udgør nu 35 procent af den samlede omsætning på 5,8 milliarder kroner, en stigning på to procentpoint fra året før, mens Europa og Skandinavien har oplevet små fald. Kina har været en væsentlig bidragsyder til væksten.

”I årets sidste måneder begyndte væksten på det kinesiske marked imidlertid også at aftage med et lille fald i efterspørgsel og markedspriser. Det kinesiske marked består ikke desto mindre med at være et stærkt og vigtigt marked for Royal Greenland,” lyder det i regnskabet.

Europa mister terræn

Europa har set et fald på fem procent i omsætningen, især grundet lavere aktivitet og faldende salg af eksternt indkøbte råvarer. Brexit har yderligere kompliceret forholdene, med udfordringer i handel mellem Grønland og Storbritannien. Der er endnu ikke etableret en frihandelsaftale, men der er indført en toldfri mængde for kogte og pillede rejer.

Inflationen har også påvirket skandinaviske forbrugere, der har reduceret deres køb af rejer og lignende produkter. Royal Greenlands salg er faldet med fem procent i denne region, selvom prisniveauerne er steget.

Et overgangsår

2024 bliver et overgangsår for Royal Greenland med fokus på besparelser og genetablering af indtjeningen, med mål om et overskud på 75-150 millioner kroner og en omsætningsvækst på seks procent.

”Den generelle udvikling i den globale økonomi forværrer dog drevet af krigen i Ukraine, med et usikkert marked, og stigende priser på råvarer, energi og andre varer, samt Brexit, udgør meget væsentlige usikkerhedsfaktorer,” skriver Royal Greenland i årsrapporten.

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0 procent af den maksimalt tilladte fangst

Makrelaftale: Færøerne får øget adgang til britisk og norsk farvand

Den nye aftale indebærer en reduktion af den færøske andel fra 12,6 procent til 12,0...