Irsk fiskeri i frit fald: Fiskeri-boss langer ud efter regeringens passivitet

Situationen er så alvorlig, at Irland for nylig mistede sin eneste repræsentant i EU’s Fiskeriudvalg for første gang i historien

Irland Irsk flag

Grafik: Fiskeri Tidende

Sommerens stilhed i den irske fiskerisektor – præget af fraværet af nøgleaktører fra regeringen – giver anledning til stigende bekymring for landets ældste fødevareproduktionssektor: Fiskeriet!

Det fastslår Cormac Burke fra Irish Fishing & Seafood Alliance (IFSA), som advarer om en alarmerende tilbagegang for den irske fiskeriindustri, skriver The Fishing Daily.

Ifølge Burke skyldes nedgangen ikke kun Brexit, men også en bevidst nedlukning af industrien – foretaget af irske myndigheder i samarbejde med EU.

Pres på flere fronter

Han peger på, at mens andre EU- og ikke-EU-flåder trives, så så er den irske ved at synk. Kvoterne skrumper, antallet af fiskefartøjer falder, og en stigende andel af kvoterne i irske farvande tildeles EU-flåder.

Situationen er så alvorlig, at Irland for nylig mistede sin eneste repræsentant i EU’s Fiskeriudvalg for første gang i historien.

Burke beskriver situationen som dyster: Den irske demersal-flåde er reduceret med en tredjedel og har stadig ikke nok kvote, mens pelagiske kvoter og forarbejdningssektoren er blevet reduceret med 35-40 procent.

Turisme i stedet for fiskeri

Burke kritiserer også landets minister for landbrug, fødevarer og marine, Charlie McConalogue, for at fokusere mere på sin politiske profil end på industrien.

Han hævder, at ministeren prioriterer at fremme maritim turisme i traditionelle fiskerihavne, hvilket af nogle ses som begyndelsen på en planlagt overgang fra fiskeri til turisme.

Endelig opfordrer Burke til samlet handling og modstand mod status quo, da industrien står ved en skillevej. Han advarer om, at uden handling risikerer den irske fiskeriindustri at forsvinde.