Irske fiskeriledere advarer om, at en ny trilateral aftale mellem Storbritannien, Norge og Færøerne vil føre til overfiskeri af Irlands fiskebestande.
Det skriver fiskerimediet The Skipper.
Aftalen, der varer tre år, giver de to nordiske ikke-EU-stater – Færøerne og Norge – tilladelse til at fange 154.000 ton makrel årligt i britiske farvande.
Under aftalen får Færøerne 98.708 ton makrel, svarende til 13,35 procent af den internationalt aftalte TAC på 739.386 ton. Norge får 31 procent, hvilket svarer til 229.210 ton, mens Storbritannien får 27,48 procent, eller 203.211 ton.
Fem fiskeriorganisationer opfordrer MEP’er og Minister for Havet til hurtigt at tale imod UK-Nordisk aftalen for at stoppe det uholdbare overfiskeri. De anklager de tre ikke-EU-lande for at bruge selvopblæste kvoter, der tidligere har resulteret i overfiskeri på op til 44 procent årligt.
EU kan ikke forhindre fiskeri
EU fastsætter kvoter for medlemsstater, men har ingen magt til at forhindre ikke-EU-lande som Norge og Færøerne i at fastsætte og oppuste deres egne fiskekvoter.
– Disse nordiske stater engagerer sig i kronisk overfiskeri, der overstiger videnskabelige anbefalinger, siger Aodh O Donnell, administrerende direktør for Irish Fish Producers Organisation (IFPO).
– Denne nye aftale er et forsøg på at opnå en større andel for dem selv på bekostning af europæiske og irske fiskere, siger han videre.